Culinaire kalender
alle maanden
Worldcook's culinaire kalender voor januari Seizoensrecepten
januari

Veel gerechten kennen hun origine in bepaalde feestdagen of worden om die reden bereid. Vaak wordt het feest nog feestelijker door die schotels te serveren en voor kinderen is het een feest van herkenning, denk maar aan sinterklaas en oud en nieuw. Het is ook een goede en leuke gelegenheid om tijdens het eten meer aandacht te besteden aan geschiedenis en cultuur.

1
januari

Nieuwjaars-
recepten

In BelgiŽ serveert men wafels voor Nieuwjaar.  Landen als Chili en BraziliŽ serveren linzen omdat die zo op de gewenste muntjes lijken; andere landen eten groene bladgroentes als symbool voor bankbiljetten.

12
januari

Tanzaniaanse
recepten

In 1964 werd Zanzibar uit de handen van de Omaanse sultan bevrijd en daarom is het vandaag Zanzibar Revolutiedag. Kort daarna vormden Zanzibar en Tanganyika samen Tanzania.

23
januari


Recepten uit
Utrecht

Op 23 januari 1579 werd de Unie van Utrecht opgericht tussen de provincies Utrecht, Zeeland en Holland. Dit was een eerste stap voor Nederland op weg naar onafhankelijkheid van Spanje.

2
januari

Spaanse
recepten

"Toma de Granada". De Granada oorlog eindigde op 2 januari 1492 na 10 jaar van oorlogvoering, toen Koning Mohammad XII van Granada verloor van Isabella van Castillia en Ferdinand II van Aragon. Later kwamen allen samen in het Koninkrijk Spanje.

13
januariRecept uit
Togo
Togo werd een Duits protectoraat in 1884. In 1918 namen de Fransen het over, tot het land op 27 april 1960 onafhankelijk werd. Op 13 januari 1967 was er een militaire staatsgreep, die nog steeds wordt gevierd op bevrijdingsdag. 24
januari

Recepten uit Kalimantan

Balikpapan is een havenstad in het zuiden van het Indonesische Kalimantan. Op 24 januari vochten de Japanners er met de Amerikanen, om beslag te leggen op olievelden voordat de Nederlanders die zouden vernietigen.

3
januari


Recepten uit
New York

Op 3 januari 1870 werd de bouw van de Brooklyn Bridge in New York gestart. De bouw van deze beroemde brug tussen manhattan en Brooklyn zou 13 jaar duren en het is nu een van de oudst bekende hangbruggen.

14
januari

Recepten uit
Sri Lanka

Thai Pongal is een oogstfestival in Sri Lanka. "Pongal" in Yamil betekent "overkoken" en verwijst naar overvloed van voedsel in de huishoudens. De Tamils danken de zonnegod Surya voor de goede oogst.

24
januari

Recepten
uit Peru

Op 24 januari viert men "Feria de la Alasita" in Peru. Er worden markten georganiseerd waar mensen miniatuur-wensobjecten kopen. Het feest is gebaseerd op een volksgebruik van de eerste inwoners van Zuid Amerika.

4
januari

Myanmar
recepten

In Myanmar (ook wel Birma of Burma genoemd), wordt onafhankelijkheidsdag gevierd. De nationale schotel is mohinga, een vissoep met rijstnoedels.

15
januari


Ethiopisch
recept

In de Tewahedo kerk in EthiopiŽ wordt vandaag St. Abeluzius gevierd. Het geloof en de sinten zijn door Europese missionarissen ingevoerd, maar deze heilige is in Europa onbekend.

25
januari

Schotse
recepten

De geboortedag van de beroemde dichter Robert Burns (1759) wordt door de Schotten uitgebreid gevierd. Zijn compositie "Auld Lang Syne" wordt vaak op oudjaarsavond gezongen.

5
januari


Recepten uit de
Bourgogne

Op 5 januari werd Karel de Stoute (Hertog van BourgondiŽ) gedood tijdens de slag van Nancy; daarmee werd de Bourgogne deel van Frankrijk.

16
januari

Thaise
recepten

Vandaag is Lerarendag in Thailand, wegens de resolutie van UNESCO om leraren waardering te geven. Lerarendag wordt in veel landen gevierd en er is een Wereldlerarendag.

25
januari

Egyptische
recepten

Op 25 januari 2011 was er een revolutie in Egypte, die begon met een demonstratie op het Tahrirplein in Cairo en mede leidde tot het afzetten van President Mubarak.

6
januari


Driekoningen
taart
Het feest van de drie koningen wordt gevierd, Melchior, Caspar en Balthazar bereiken het stalletje met hun geschenken. Naast taart kun je ook een  Driekoningenbrood bakken. 17
januari

Amerikaanse
recepten

Martin Luther King werd geboren op 15 januari 1929 en in de USA wordt Martin Luther Kingdag rondom die dag gevierd, op de derde maandag van januari. Laten we hopen dat zijn droom uitkomt.

26
januari

Australische
recepten

AustraliŽ Dag is de dag dat in 1788 de First Fleet, vol met veroordeelden, landde op Sydney Cove. Anzac biscuits zijn AustraliŽ's nationale koekje.

7
januari

Georgische
recepten

In een aantal landen, bijvoorbeeld bij de leden van de voormalige Russische Federatie zoals GeorgiŽ, vieren orthodoxe Christenen  kerstmis op de 7e januari.

18
januari

Honingkoek

Vandaag is "Winnie the Pooh Dag" omdat het de geboortedag is van zijn schepper A.A.Milne. Aangezien Winnie the Pooh dol is op honing, vindt hij deze koek vast lekker.

27
januari

Chelsea buns

Op 27 januari 1832 werd Lewis Carroll geboren, de Britse schrijver van Alice in Wonderland. Op de Mad Tea Party zou dit heerlijke broodje "eet me!" hebben geroepen.

8
januari

Mississippi
modder cake

Elvis Presley werd geboren op 8 januari 1934 in Tupelo in staat Mississippi. Daarom bakken we vandaag een Mississippi modder cake.

19
januari


Recept uit
Boston
Op 19 januari 1809 werd Edgar Allen Poe geboren in Boston, Massachusetts in de Verenigde Staten. Na een korte militaire carriere werd hij een beroemd schrijver en dichter. 28
januari

Sesambolletjes

28 januari is de verjaardag van Ernie, die samen met Bert jarenlang optrad in Sesamstraat en bekend is om zijn voorliefde voor badeendjes en het spelen op de saxofoon.

9
januari

Krabburger

Op de dag van de Martelaars herdenkt men in Panama deze dag in 1964, toen bij gevechten om de soevereiniteit van het Panamakanaal studenten om het leven kwamen.

20
januari


Recepten
uit BraziliŽ

Op 20 januari 1502 werd Rio de Janeiro ontdekt door buitenlanders. De naam, die "Januari Rivier" betekent, herinnert daar nog aan. Sindsdien is de toestroom van buitenlanders niet meer tot stilstand gekomen.

29
januari

Recepten uit
Singapore

Sir Stamford Raffles, ook wel bekend als de "vader van Singapore" landde op het zuidelijke puntje van het Maleisisch schiereiland op 29 januari 1819 en stichtte daar Singapore.

10
januari

Worstenbroodjes
Op "verloren maandag", de maandag na driekoningen,
hadden havenarbeiders in Antwerpen al hun loon opgefeest, en moesten bedelen, en kregen dan een  worstenbroodje of appelbollen.
20
januari


Recepten uit
KaapverdiŽ
KaapverdiŽ, het eiland dat beroemd is om het golfzeilen, viert op 20 januari Heldendag. Op deze dag in 1973 werd AmŪlcar Cabral, de initiator van de onafhankelijkheidsstrijd, om het leven gebracht. 30
januari


Britse recepten

Koningen vroeger hadden het niet zo makkelijk als nu. Op 30 januari 1649 werd Koning Charles I van Engeland onthoofd. Zijn eigen parlement liet dit doen om religieuze reden.

11
januari

Japanse
recepten

Vandaag wordt in Japan de traditionele ceremonie Kagami Biraki gehouden, een nieuwjaarsfeest. Men slaat de rijst voor rijstcakes en er wordt een vat sake geopend om de rijstcakes mee weg te spoelen.

21
januari

Recept uit
AlbaniŽ

Op 19 januari 1925 werd in AlbaniŽ de Republiek uitgeroepen; het land was een koninkrijk geweest tussen 1914 en 1925 en zou dat weer zijn van 1928 tot 1939. Nu is het weer een republiek.

31
januari


Zeeuwse bolus

De storm, die zou leiden tot de dood van meer dan 1800 mensen in Zeeland, stak op op de avond van 31 januari 1953. De Deltawerken werden gebouwd als reactie hierop.

      22
januari

Blondies

Op 22 januari wordt "National Blonde Brownie Day" gevierd, en Amerikanen vieren dan het heerlijke bestaan van Blondies, de witte versie van Brownies, die ook heerlijk zijn.