Recepten per land Recepten uit AziŽ Culinaire kaart AziŽ Reizen naar MaleisiŽ
Worldcook's RECEPTEN uit MALEISIň

 


Recepten uit
Sabah

 

Bergedel sayur (vegetable patties)
Bergedel sayur
Ayam golek
Ayam golek
Laksa
Laksa
Bergedel daging (meat patties)
Bergedel daging
 
Bhujia ladies fingers (okra with tomato)
Bhujia okra
Ayam masak merah (chicken in coconut tomato sauce)
Ayam masak
merah
Satay daging lembu
Satay dagingl
embu
 
  Ayam opor (chicken in coconut milk)
Ayam opor
Daging masak merah
Daging masak
merah
Ayam kurma
Ayam kurma
Kuih bahulu
Kuih bahulu
Papaya salade
Papaya salade
 
Cucur udang jajung
Cucur udang
jajung
Nasi minyak (flavored ghee rice)
Nasi minyak
 
Speciale dagen in MaleisiŽ, waarop je deze gerechten zou kunnen serveren, zijn 1 februari, Federal Territory Day en 31 augustus, Hari Merkeda of Onafhankelijkheidsdag,  voor de onafhankelijkheid in 1957.
    19 May 2008
Martabak
Soto ayam (chicken soup)
Soto ayam
Hati babi bungkus (pork and liver balls)
Hati babi bungkus
Ayam kuah (dry spicy chicken)
Ayam kuah
Laksa lemak (Nonya laksa)
Laksa lemak
(Nonya laksa)
Sambal daeng yu (fish in sour sauce)
Sambal
daeng yu
   
 

 


Anchovis
sambal
Money bag chicken
Ayam bungus
Sambal bawang kampung (spicy spring onions)
Sambal bawang kampung

Beef rendang
Banana bud salad
Bananenbloem
salade
Steamed prawns
Gestoomde
garnalen
 
      Nasu baleh
Nasu baleh
Cucumber pineapple sambal
Komkommer ananas sambal
Pecal
Pecal
Serundeng
Serundeng
     

MaleisiŽ was onderdeel van de specerijenroute en nog steeds maken specerijen een belangrijk onderdeel van het menu. In de Maleisische keuken vind je veel invloeden, waarschijnlijk net zoveel als er anderen zijn geweest die het land wilden veroveren of er handel mee drijven.
Een van de keukens die op de Maleisische lijkt is de Indonesische; een soep zoals soto ayam wordt in beide landen bereid. Sommige recepten lijken Indiaas, andere Chinees. Roti canai bij voorbeeld zou zomaar Indiaas kunnen zijn. Het ziet eruit als een luxe versie van chapati of de Bangladeshi paratha. Voor ontbijt eet men het met suiker en voor diner met curry. Met lunch eet men vaak uit een bananenblad, net als op Bali. De Nonya keuken (Nonya betekent vrouw in het Chinese Hokkien dialect maar verwijst naar Maleisische vrouwen van hoge sociale status, die 5 eeuwen geleden met Chinese zakenmannen getrouwd waren) is een combinate van de Chinese en de Maleisische keuken.
Roerbakken wordt veel gedaan en specerijen worden fijngemaakt met een vijzel voor ze worden toegevoegd. Vis, garnalen en inktvis zijn onderdeel van vele schotels. Beroemd is Laksa, een gerecht van noedels in pittige kokossoep met garnalenpasta (belachan), garnalen, citroengras en kip. Ofschoon laksa duizenden betekent, hetgeen geacht wordt betrekking te hebben op het aantal ingrediŽnten, hoef je je geen grote zorgen te maken: het echte aantal is veel minder en de meesten zijn specerijen.
Na de 16de eeuw zijn er Portugezen, Engelsen en Nederlanders naar het eiland gekomen. De Engelsen moedigden in de 19e eeuw Chinezen aan om in de tinmijnen te gaan werken, hetgeen leidde tot een verder bestendiging van Chinese invloeden in de Maleisische keuken.
Zelfs binnen MaleisiŽ zijn verschillende kookstijlen te vinden. Bij voorbeeld op Sabah, Borneo, waar, behalve Chinezen en IndiŽrs, ook nog 30 verschillende ethnische groepen wonen, die allemaal een eigen inbreng op het koken hebben. Koken op Sabah vind je ook op de worldcook site.


Petronas towers
Maleisische reisverhalen