Recepten per land Culinaire kaart Europa Culinaire kaart AziŽ Reizen naar AziŽ
  Worldcook's RECEPTEN uit GEORGIň  

In GeorgiŽ is samen eten heel belangrijk en een maaltijd kan uren duren; vaak gaat deze gepaard met vele flessen Georgische wijn. Om dat allemaal in goede banen te leiden is er een tamada (toastmeester) die ervoor zorgt dat iedereen zijn zegje kan doen en zijn goede wensen met de groep kan delen. Alvorens het glas te legen roept iedereen: "Gaumardshos!", proost!
GeorgiŽ heeft veel verschillende landschappen en klimaten, variŽrend van het subtropische klimaat aan de Zwarte Zee (waar citrusvruchten groeien) tot de eeuwige sneeuw in de Caucasus.In de heuvels groeit thee. Er wordt ook goede wijn geproduceerd en het zal je niet verbazen dat de GeorgiŽrs ook zelf bier malken. Veel GeorgiŽrs zijn orthodox gelovig en mogen daarom 100 dagen per jaar geen vlees eten. Ze eten dan veel groente en walnoten. Walnoten zijn sowieso populair, net als paddestoelen en groene kruiden. Een aantal bekende lokale gerechten zijn: mtsjadi, maisbrood, goedkoop en lekker; soelgoeni, een witte jonge kaas die vroeger van buffelmelk gemaakt werd, maar nu van allerlei soorten melk en die vers of gerookt wordt gegeten; matsoni, een drank gemaakt van met water verdunde yoghurt. Vis staat ook vaak op het menu, zowel uit de rivieren als uit de Zwarte Zee en de Oostzee.

Leuk om te lezen: "Culinaria Russia", samengesteld door Marion Trutter en "Georgisch tafelen" van Simone Moerman en Ramaz Kalmakhelidze.

 
Chinkali

Tolma

Adzjika

Aubergine
met walnoten

Chatsjapoeri

Sperziebonen
met ei

Qaurma

Roomgebak

Speciale data in GeorgiŽ, waarop je deze gerechten bij voorbeeld zouk kunnen serveren, zijn 7 januari (Orthodox Kerstfeest), 9 april (Nationale Eenheidsdag), 28 augustus (Maria Hemelvaart in de Oosters Orthodoxw Kerk) en 23 november, Giorgoba, de naamdag van de beschermheilige van het land. Klik op culinaire kalender voor meer links tussen recepten en wereldwijde geschiedenis.