Recepten per land Recepten uit Afrika Culinaire kaart Afrika Reizen naar Egypte
  Worldcook's RECEPTEN uit EGYPTE

Kahwa
bel habahan

Vijgen-dadelcake

Koshari

Baba ghanouj

Ta'amiya

Pita brood

Ful medamis

Om ali

Arabische
bonensoep
 

Beed wel tamatim
Beed wel
tamatim

Sweet couscous
Zoete couscous

Warak einab
Egyptian broth
Egyptische
soep
Basboosa
Basboosa
Stuffed tomatoes
Gevulde
tomaten
Dukka
Dukka
Musaqqa'a
Musaqqa'a
 

Speciale dagen in Egypte, waarop je deze gerechten zou kunnen serveren, zijn 25 januari, de dag van de Revolutie in 2011; 11 september, de start van het Koptisch Nieuwjaar; 24 oktober, Suezdag en 23 december, het einde van de Suez-crisis in 1956. Klik op culinaire kalender voor meer links tussen recepten en wereldwijde feestdagen.
Net als in veel andere landen, heeft de Egypte zich ontwikkeld onder de invloed van veel andere landen (Turkije, Frankrijk, Engeland, de Romeinen) en die hebben allemaal invloed gehad op de Egyptische keuken. De Turkse en de Egyptische keuken lijken soms op elkaar; er zijn mensen die recepten herkennen als Marokkaans, terwijl anderen er zeker van zijn dat veel gerechten uit de Palestijnse keuken komen.
Er woonden altijd veel nomaden in Egypte en dat heeft zeker ook invloed gehad. Niet alleen komen nomaden veel in contact met verschillende mensen, zij hebben ook voedsel nodig dat makkelijk houdbaar is en goed te transporteren (rijst, pasta, bonen, dadels en abrikozen, en dieren zoals geiten). Er worden veel kruiden zoals kardemom, komijn, anijs en kaneel gebruikt maar niet veel pittige kruiden. Pita brood vergezelt bijna elke maaltijd en ook bonen en linzen staan vaak op het menu. Het beste brood moet Shamsi zijn (zonnebrood, dat wordt in de zon gebakken), maar aangezien dat alleen in Opper-Egypte (het zuiden) wordt gemaakt, heb ik er in Cairo tevergeefs naar gezocht. Kip en (gevulde) duif zijn populair, en je ziet ook veel schapen- en buffelvlees.

   
Abrikozen-
pudding
Sayadiya
Sayadiah

Baharat
Honey cookies
Honingkoekjes
Cucumber feta salad
Komkommersalade
met feta
Bamia
Bamia
 
Beid hamine
Hamine eieren
Chicken kishk
Kip kishk
15 March 2008
Tomatensalade

Semit

Bij de maaltijd krijg je niet alleen altijd brood geserveerd, maar ook vaak gepekelde groenten zoals radijs, wortels en pepers, en daarbij gepekelde citroenen. Straatstalletjes verkopen calorierijke koshari (kushari) en ta'amiya voor bijna niets. Voor het toetje eten de Egyptenaren graag om ali, maar het allerpopulairste gerecht op elk moment van de dag is wel baba ghanouj.
Egyptenaren hebben ook een aantal bijzondere drankjes: suikerrietsap, en ir'sus, een drankje van zoethoutpoeder, dat een energetisch effect zou hebben. Vers vruchtensap wordt veel gedronken, en thee is populair, die heel sterk en zoet en met melk wordt geserveerd. Er is ook koffie, maar de keuze is tussen oploskoffie en Arabische koffie, waar je bijna op kunt kauwen. Karkade (hibiscus thee) wordt veel gedronken, gezoet, warm of koud. Verder is er erg lekkere limonade, gemaakt van citroensap, water, suiker en pepermunt, en een heel klein beetje melk.
En als je dan klaar bent met al dat eten en drinken, ga je lekker rustig op een terrasje zitten dat uitkijkt over de Nijl, en je deelt de sheesha (waterpijp) met je vrienden.