Klik voor grotere foto


Britse
recepten


Reizen naar
Groot Brittanië


Appeltaart
recepten
 

Fruittaartjes

 

Appelbol

 
  • 300 GRAM KORSTDEEG met 4 eetlepels suiker
  • 50 GRAM BOTER
  • 4 APPELS, geschild en het klokhuis eruit geboord
  • 150 GRAM SUIKER
  • 1/2 EETLEPEL KANEEL
  • 1 THEELEPEL NOOTMUSKAAT

Doe een paar eetlepels melk in een kommetje, mix met de eidooiers en de custard. Breng de rest van de melk aan de kook. Roer het custard mengsel erdoor, blijf verhitten tot het dik wordt maar laat het mengsel niet koken. Rol het bladerdeeg uit en bekleed er 10 kleine taartvormpjes mee. Verdeel de custard over de vormpjes. Bak de taartjes 25 minuten op 200 graden. Wacht tien minuten en wip de taartjes uit de vormpjes; leg het fruit bovenop.

Verdeel het korstdeeg in 4 stukken en rol die stukken uit tot een vierkant, groot genoeg om rond een appel te passen. Zet op ieder deegplakje een appel in het midden, schep suiker in het gat (gebruik 75 gram in totaal), leg een klein stukje boter op de appel en verdeel kaneel en nootmuskaat erover. Sluit het deeg rondom de appel en druk het goed aan. Los de overgebleven boter en suiker op in 1 decilter water en giet dit over de appelbollen. Bak ze 50 minuten op 180 graden.

Op de culinaire kalender voor januari kun je zien, dat appelbollen in Antwerpen geserveerd worden op Verloren Maandag, de maandag na Driekoningen, om te herdenken dat de havenarbeiders, die hun laatste cent op zondag hadden uitgegeven aan drank, van gratis eten werden voorzien, niet alleen appebollen maar ook worstenbroodjes, een verloren zaak dus voor bakkers en slagers.

De Worldcook website heeft ook een recept voor perzikbollen.