Culinaire kalender
alle maanden
Worldcook's culinaire kalender voor april Seizoensrecepten
april

Veel gerechten kennen hun origine in bepaalde feestdagen of worden om die reden bereid. Vaak wordt het feest nog feestelijker door die schotels te serveren en voor kinderen is het een feest van herkenning, denk maar aan sinterklaas en oud en nieuw. Het is ook een goede en leuke gelegenheid om tijdens het eten meer aandacht te besteden aan geschiedenis en cultuur.

1
april


Recepten uit
Zuid-Holland

Op 1 april 1572 heroverden de Watergeuzen Den Briel op de Spanjaarden onder leiding van Alva. De stad (Brielle) ligt op het voormalige Zuid-Hollandse eiland Voorne.

11
april


Linzentaart
Linzentaart

Vandaag zijn Worldcook (leeftijd onbekend, waarschijnlijk ongeveer 21) en dochter (1996) jarig. Worldcook en familie wonen in het mooie Limburg, en er wordt vast linzentaart gebakken.

22
april


Recepten uit
Brazili
Ž

Op 22 April is "Ontdekkingsdag" omdat op deze dag in 1500 Pedro lvares Cabal de eerste Europeaan was die in BraziliŽ arriveerde en aldus het land "ontdekte". 

1
april

Orange fool

Op 1 april houden mensen in vele landen elkaar voor de gek. In Engelstalige landen staat deze dag bekend als "April fool". Een toepasselijk gerecht is dan ook "orange fool", of "mango fool", in het nederlands gewoon "vla".

12
april

Russian eggs
Russische
recepten
Kosmonautendag wordt in Rusland; Yuri Gagarin cirkelde op 12 april 1961 om de aarde. Hij was de eerste man in de ruimte, hetgeen een grote stap betekende in de "space race" tegen de VS. 23
april


Recepten
voor kinderen

Op 23 april 1920 vond de nationale vergadering van de nieuw opgerichte Turkse Republiek plaats. Vijf jaar later schonk AtatŁrk deze dag aan de kinderen. In 1979 maakte Unesco het tot Internationale Dag van de Kinderen.

2
april
Chorizo
Argentijnse
recepten

Op 2 april 1982 begon ArgentiniŽ de bezetting van de Malvinas (Falkland eilanden). Op Malvinas Dag herdenken ze de gevallen soldaten. De inwoners van de Malvinas vieren slechts het einde van diezelfde oorlog, op 14 juni.

13
April


Recepten uit
Punjab

Vaisakhi, een oud oogst- festival wordt gevierd in Punjab, India (en op een aantal plaatsen daar in de buurt). Het is een Sikh religieus festival dat het begin aangeeft van een nieuw zonnejaar.

24
april
13 March 2012
Recept uit
Gambia

Gambia werd onafhankelijk van Groot BrittanniŽ op 18 februari 1965 en op 24 april 1971 werd de republiek uitgeroepen. Gambia has was ook al eens bezet door Portugal, met name voor de slavenhandel.

3
april

Recepten
uit Cuba

Graham Greene, de Britse schrijver, stierf op 3 April 1991. Een van zijn beroemde boeken is "Onze man in Havana"; het boek speelt zich af in die stad en zet de Britse geheime dienst voor gek.

14
april


Thaise recepten
Het Mekong Water Festival wordt gevierd in Myanmar (Thingyan), Thailand (Songkran), Laos (Pimai) en Cambodja (Chnam Thmey). Iedereen is vrij tijdens het festival van 4 dagen. 25
april

Australische
recepten
Anzac betekent "Australian and New Zealand Army Corps". Op deze dag herdenkt men in AustraliŽ en Nieuw Zeeland de soldaten die sneuvelden in 1915 tijdens de Eerste Wereldoorlog bij Gallipoli.
4
april

Recepten uit
Senegal

Op 4 april 1960 werd Senegal onafhankelijk van Frankrijk. Het land was tot dan toe bekend als "Afrique-Occidentale franÁaise". Dakar is pas sinds 1902 de hoofdstad; het volgt St Louis op.

15
april

Noodles with shrimp and tofu
Koreaanse
recepten

De 15e april is de verjaardag van Kim Il-sung. Om dat te vieren wordt het Arirang Festival. Dit is sport- en cultuurfestival, dat wordt gehouden in Pyong Yang en 2 maanden duurt.

25
april

 
Click for larger picture
Meer Italiaanse
recepten

Op 25 april 1945 bevrijdden de geallieerden de Italianen van Mussolini. Op deze dag herdenkt men ook diegenen, die tijdens de oorlog in het verzet zaten. Voor Nederland zal de bevrijding 2 weken later komen.

5
april



Aspergerecepten

Het aspergeseizoen is alweer van start gegaan en de eerste verse asperges zijn in Limburg te krijgen. Zorg dat je erbij bent, want het seizoen duurt maar tot 24 juni.

16
april


Amerikaanse
recepten

Op 16 april 1862 tekende President Abraham Lincoln de ďCompensated Emancipation ActĒ die 3.000 slaven bevrijdde en voor compensatie zorgde. De dag wordt nu gevierd als ďEmancipatiedagĒ in Washington, VS.

25
april


Recepten uit
Veneto
25 april is ook de naamdag van Sint Marcus, de patroonheilige van VenetiŽ. Omdat in de tijd ook verse erwtjes werden geoogst, serveerde men op die dag risi e bisi (rijst met erwtjes) aan de Doge.
6
april


Thaise recepten

Vandaag wordt in Thailand Chakri dag gevierd; dit omdat in 1782 de Chakri Dynastie werd opgericht en tegelijk de stad Bangkok werd gesticht. Koning Bhumibol is de negende nazaat van deze dynastie.

17
april



Amerikaanse
recepten

Op 17 april 1492 tekende Columbus een contract met Isabella van CastiliŽ dat reizen financierde, en hem ook een deel van de opbrengst beloofde. Wellicht vond hij niet de dure specerijen die hij op het oog had, maar hij ontdekte wel Amerika.

26
april


Recepten uit
Wit-Rusland

Op 26 april herdenkt men in Wit-Rusland dat op die datum in 1981 de Kernramp van Chernobyl heeft plaatsgevonden. De radio-active besmetting heeft een hoge tol geŽist in de vorm van levens, gezondheid, kwaliteit van leven en kosten.

7
april

Recepten uit
Tanzania

Karume Day in Tanzania wordt gevierd om Sheikh Abeid Amani Karume (1905-1972) te herdenken, de eerste president van Zanzibar in 1964. Hij werd drie maanden later vice-president van heel Tanzania.

18
april


Dovi

Zimbabwe handelde al heel lang in goud, koper en ivoor voordat Cecil Rhodes er in 1888 RhodesiŽ van maakte. Het land was bekend als "Koninkrijk van Mapungubwe". Pas op 18 april 1980 kwam het weer los van Engeland.

27
april


Recepten uit
Togo
Togo werd bewoond door stammen en stond bekend als deel van de "Slavenkust" totdat het een Duits protectoraat werd in 1884. In 1918 namen de Fransen het over, tot het land op 27 april 1969 onafhankelijk werd.
8
april

Indiase
recepten

Op 8 april 1985 vond een ramp plaats in Bhopal, India. Duizenden mensen kwamen om door een lek in de pesticidenfabriek van Union Carbide. Het is goed om eens stil te staan bij het gebruik van pesticiden en het effect op voedsel.

19
april


Recept uit
Venezuela

Diez y nueve de abril: In Caracas werd op 19 april 1810 de Eerste Republiek van Venezuela opgericht. Dit was het begin van onafhankelijkheid van Spanje, maar geen eind van de problemen want de guerrilla oorlog ging gewoon door.

28
april

Recepten uit
Canada

Op 28 april is het "Nationale Rouwdag" in Canada. Op deze dag herdenkt men allen die tijdens de uitvoering van hun werk gewond zijn geraakt of omgekomen. De dag is ingesteld door de vakbond van ambtenaren in 1985.

9
april

Tunesische
recepten

Vandaag wordt in TunesiŽ de Dag van de Martelaren gevierd. Op deze dag gedenkt men diegenen, die in 1956 tegen de Fransen hebben gevochten en de onafhankelijkheid van hun land hebben weten te veroveren.

20
april

Vruchtenyoghurt

Louis Pasteur en Claude Bernard voltooiden hun eerste pasteurisatietests op 20 april 1862. Pasteurisatie is onmisbaar geworden en zuivelproducten zoals vruchtenyoghurt zouden niet zo makkelijk verkrijgbaar zijn.

29
april

Watergate cake
Watergate
cake
Op 29 april 1974 gaf  President Nixon van de Verenigde Staten uitleg over de openbaring van tapes, die het hoofdonderwerp waren van het Watergate schandaal. Dit schandaal zou uiteindelijk leiden tot Nixon's aftreden.
9
april

Chatsjapoeri
Op 9 april is het GeorgiŽ "Dag van de Nationale Eenheid", herinnerend aan het optreden van het Sovietleger in 1989. Deze dag wordt de "Tbilisi Tragedie" genoemd, omdat de Russen 20 mensen doodden tijdens een demonstratie. 21
april

Salsa arrabiata
Recepten uit
Lazio

Romulus en Remus werden in een rieten mandje gestopt en in de Tiber gegooid. Daar dreven zij voort, tot ze een aardige wolvin tegenkwamen die hen opvoedde. Op 21 april 753 was Romulus volwassen genoeg om Rome te stichten.

30
april

Oranje likeur

Op 30 april vieren de Nederlanders de verjaardag van de koningin, hoewel zij in januari geboren is. Het was natuurlijk de verjaardag van haar moeder Juliana, maar ja, over 50 jaar weet niemand dat meer. We drinken oranje drankjes en eten oranje hapjes.

10
april

Recepten met
zeevis

Op 10 april 1912 verliet de Titanic Southampton in Engeland voor haar eerste en laatste reis. Naar later bleek had de bemanning meer aandacht voor de passagiers aan boord dan voor de naderende fatale ijsberg.