Culinaire kalender
alle maanden
Worldcook's culinaire kalender voor februari Seizoensrecepten
februari

Veel gerechten kennen hun origine in bepaalde feestdagen of worden om die reden bereid. Vaak wordt het feest nog feestelijker door die schotels te serveren en voor kinderen is het een feest van herkenning, denk maar aan sinterklaas en oud en nieuw. Het is ook een goede en leuke gelegenheid om tijdens het eten meer aandacht te besteden aan geschiedenis en cultuur.

1
februari

Maleisische
recepten

Vandaag is het Federale Gebiedsdag in Maleisië. De Federale gebiedsdelen Kuala Lumpur, Labuan en Putrajaya vieren deze feestdag met vuurwerk, parades en culturele shows.

11
februari
Sushi
Japanse
recepten

Op Japan's "National Foundation Day" wordt gevierd dat de eerste keizer Jimmu deze natie gesticht heeft. De feestdag werd uitgeroepen in 1872, toen Japan overging op de Gregoriaanse kalender.

20
februari

Deense
recepten

Op 20 februari 1935 was Caroline Mikkelsen, een Deense, de eerste vrouw die voet zette op Antarctica, samen met haar Noorse echtgenoot. Voor mij een onbegrijpelijke ambitie. Wel goed om je ijs koud te houden.

2
februari

Amerikaanse
recepten

Vandaag is Groundhog Day. Ik dacht dat het een verzinsel was van de filmmakers, maar de bosmarmot blijkt echt races te rennen in een aantal plaatsen in de Verenigde Staten en Canada.

12
februari

Recepten
uit Myanmar

Op 12 februari (nu Union Day) 1947 werd in Birma (Myanmar) de "Panglong overeenkomst" getekend. Hierbij kwam de Birmese regering overeen met stammen in grensgebieden dat ze voortaan in hetzelfde land woonden.

21
februari


Recepten uit
Bangladesh

Vandaag is het in Bangladesh "Amar Ekushey" en men herdenkt de dood van 4 studenten, die vielen voor het verdedigen van hun moedertaal. Overal in het land staan nog de "Shahid Minar" monumenten die om deze reden zijn neergezet.

3
februari
Matcha aisukuriimu (green tea ice cream)
Japanse
recepten

Setsubun in Japan betekent "verdeling van de seizoenen" maar het wordt eigenlijk alleen aan het begin van de lente gevierd. Men houdt ceremonies van "bonen-gooien" om de kwade geesten weg te jagen.

13
februari

Portugese
recepten

Op 13 februari 1668 werd Portugal door Spanje erkend als een onafhankelijke natie. Ondanks dat het land in de eeuwen daarvoor de halve wereld had veroverd, vormde het sinds 1580 met Spanje de Iberische Unie.

22
februari

Amerikaanse
recepten

22 februari was de verjaardag van George Washington (1732-1799). De oorlog voor onafhankelijkheid tegen Engeland werd gewonnen onder zijn leiding en vanaf 1789 was hij de eerste president van de USA.

4
februari
Recepten uit
Sri Lanka

Op 4 februari 1948 werd het eiland Ceylon onafhankelijk, na vredige onderhandelingen met Groot Brittannië. In 1972 werd het eiland voor het eerst Sri Lanka genoemd.

14
februari
4 February 2008
Dood door
chocolade taart

Vandaag is het Valentijsdag en je kunt je geliefdeverwennen met heerlijke dingen vol chocolade. Als je inmiddels genoeg hebt van haar of hem, doet deze taart ook goed dienst.

22
februari

Anijskoekjes

Op 22 februari wordt ook het liturgische feest van St Pieter gevierd, die een zetel heeft in de St Pieterskapel in Rome. Eeuwen geleden wisselden landarbeiders vaak op die dag van werkgever.

5
februari
Bustrengo
Bustrengo

Op 5 februari 1740 werd de soevereiniteit van de republiek San Marino hersteld, na inzet te zijn geweest van pauselijke twisten. St. Agatha is de patroonheilige van deze Italiaanse enclave.

15
februari

Afghaanse
recepten
15 februari is bevrijdingsdag in Afghanistan. In 1989 verlieten de Russen het land na een proces van 9 maanden via de Vriendschapsbrug die leidt naar Oezbekistan. 23
februari


Guyana pepper
pot

Guyana werd een republiek (en onafhankelijk van  Engeland) op 23 februari 1970. Het festival "Mashramani", ofwel "een goed uitgevoerde taak" wordt om die reden elk jaar gehouden.

6
februari

Citroen
pavlova

6 februari is "Waitangi dag" in Nieuw Zeeland, omdat op die dag in 1840 het document werd getekend dat de staat creëerde. De pavlova is uitgevonden in een hotel in Wellington.

15
februari
Singapore sling
Recepten uit
Singapore

"Total Defence Day";  herdacht wordt dat de Engelsen zich op 15 februari 1942 overgaven aan de Japanners. In 1945 kwamen ze weer terug, en in 1959 mocht Singapore echt de eigen verdediging doen.

24
februari


Recept uit
Estland
Op 24 februari 1918 werd de onafhankelijkheid van Estland van Rusland afgeroepen. Het land moest daarna nog een twee jaar durende oorlog voeren alvorens de onafhankelijkheid echt zou worden erkend.
7
februari

Britse
recepten

Op 7 februari 1907 werd de "Mud March" in Londen, Engeland gehouden. 3.000 vrouwen demonstreerden voor het stemrecht voor vrouwen. Het zou nog even duren voor het recht universeel werd geaccepteerd.

16
februari
Om ali
Egyptische
recepten

Op 16 februari 1923 vond Howard Carter het graf van Toetanchamon in de Vallei van de Koningen in Egypte. Hij zocht daar lang naar, omdat het graf onder een ander graf verborgen was. Een deel van de vondst kun je in het museum in Cairo zien.

25
februari

Pan de sal
Recepten uit
de Filippijnen

The "People Power Day" is een Filippijnse herdenking van de People Power Revolutie van 1986 tegen Ferdinand Marcos. Dit was een geweldloze demnstratie die ook wel "Gele Revolutie" wordt genoemd wegens de vele gele linten.

8
februari


Cumin cheese pie
Recepten uit
Zuid-Holland
Op 8 februari 1575 richtte prins Willem van Oranje de oudste universiteit van Nederland op, de Universiteit van Leiden met het devies "Praesidium Libertatis" (Bolwerk der Vrijheid). 17
februari

Koolrecepten

In de Verenigde Staten wordt vandaag "National Cabbage Day" gevierd, een feestdag waar niemand de origine of het nut van begrijpt. Toch een goede gelegenheid om rode koolsalade te bereiden.

26
februari

Recept uit de
Joodse keuken
Op 26 februari 1829 werd Levi Strauss geboren, van de spijkerbroeken die door de eeuwen heen populair bleven. Hij heette eigenlijk Löb Straussen was een Joodse emigant uit het Duitse Beieren, die in 1853 Amerikaans burger werd.
9
februari

Libanese
recepten

St. Maron was een monnik die leefde in de 5e eeuw in Syrië. Zijn leer wordt gebruikt door de Maronieten, een populaire katholieke geloofsvorm in Libanon. St. Maron's dag wordt op 9 februari gevierd.

18
februari

Yassa kip

Gambia werd pas in 1965   onafhankelijk van Groot Brittanië, op de 18e februari. Gambia was een belangrijke bron voor slavenhandel en werd eerst bezet door de Portugezen en daarna nog eens door de Engelsen.

27
februari


Dominicaanse Republiek

De "Trinitarios", een geheim genootschap opgericht door Duarte, riep op 27 februari 1844 de onafhankelijkheid van de Dominicaanse Republiek uit. Tot dan toe hoorden ze bij Haiti, en helaas werden ze bijna direct daarna ingelijfd bij Spanje.

10
februari

Indiase
recepten

Op 11 februari 1931 werd New Delhi gepromoveerd tot de hoofdstad van India. ofschoon deze stad al heel lang een belangrijke rol speelde, hadden de Engelsen tijdens de bezetting Calcutta voor dat doel uitgekozen.

19
februari

Koffierecepten

In 1887 is op deze dag Eduard Douwes Dekker gestorven, beter bekend als Multatuli. De naam van zijn beroemde boek "Max Havelaar" over de koloniale misstanden rondom de koffieplantages zien we nu nog terug in het koffiemerk.

28
februariRecepten uit
Andalucia

Op 28 februari 1980 was er een referendum, waarbij de bewoners van Andalucia stemden voor het statuut dat  Andalucia maakte tot een autonoom gebied binnen Spanje. Vandaag herdenken we dat met een heerlijke gazpacho.