Recepten per land Recepten uit AziŽ Culinaire kaart Europa Reizen naar AziŽ
Worldcook's RECEPTEN uit RUSLAND

Bitotsjki

Appel-cranberry
cake
Russian eggs
Russische
eieren
Borsjt
Borscht
Beef Stroganoff
Boeuf Stroganoff

Kissel
Cabbage pie
Koolpastei

Kwarkbroodjes


Pascha

 
Haring in bontjas

Pirogi
Salmon salad
Zalmsalade

Citroen
pavlova

Zwart bessen
Romanov
Blini with salmon
Blini met zalm
Kulich bread
Koelitsj
Kulich brood

Plov
 

Rusland is een land van enorme afmetingen; van oost naar west meet het 10,000 kilometer; het land heeft 12 tijdzones en een aantal verschillende klimaten. Het is dan ook onmogelijk voor alle Russen om dezelfde culinaire tradities te hebben. Het is echter wel zo, dat alle Russen dol zijn op eten en drinken. De maaltijd wordt vaak gestart met verschillende "zakoeski" (voorgerechtjes) zoals gevulde eieren, kaviaar, blini of salat olivier. De schotels worden begeleid door een flink aantal "sto grams"', dat wil zeggen glaasjes wodka, die in een hoeveelheid van 100 gram geserveerd worden. Ieder glas wordt "ad fundum" geleegd, waarna iemand een speech maakt over de gezondheid van de leider van het land en zijn medegasten. Vele speeches en glaasjes later gaat men eten. Als hoofdgerecht zou er steur op het menu kunnen staan, die enorme vis die zulke piepkleine eitjes produceert.
In de Russische keuken gebruikt men graag dille en mierikswortel; mierikswortel werd geÔmporteerd in de 15e eeuw door de Duitsers op hun reizen oostwaarts. Dikke soepen zoals koolsoep en borscht worden in de winter geserveerd. Dat is ook de tijd waarin men ingemaakte voedingswaren eet zoals tomaten en paprika of fruit zoals kersen in suikerstroop, en jams, alles gemaakt van de overvloed aan groente en fruit, die men in de zomer rondom de datsja's oogst. In elke kelder kun je glazen potten vinden of "banka's" van soms wel 10 liter.

   
Zure haring

Stoofschotel van
vis en wortels

Gevulde eieren

Kwarkpudding
uit de oven

Pelmeni

Salat olivier
 

Rusland heeft enorme wouden waar de Russen hun paddenstoelen en wilde bessen zoeken zoals bramen en vlierbessen. Boekweit wordt geserveerd bij de maaltijd in plaats van rijst of aardappels, maar ook voor het ontbijt als pap met melk en suiker en als meel voor blini. Blini worden geserveerd voor Maslitsa, dat in februari wordt gevierd bij het begin van de vastenperiode, voorafgaand aan Pasen en Pascha op Pasen zelf. De serieuze gelovigen vasten 48 dagen, een tijd vol voedselregels. Maar Pasen is dan weer een grote feestdag, waar de honger gestild wordt met enorme bergen voedsel en eieren, ook niet eetbare eieren, die kado worden gegeven zoals de beroemde Fabergť eieren.
Speciale dagen in Rusland, waarop je deze gerechten zou kunnen serveren, zijn 12 april, Kosmonautendag; 7 mei, Radiodag; 22 augustus, Vlagdag; 12 september lancering van de raket Lunik II; en 6 november, Eenheidsdag. Op Nieuwjaar eet men salat olivier. Klik op culinaire kalender, voor meer links tussen recepten en wereldwijde feestdagen.