Culinaire kalender
alle maanden
Worldcook's culinaire kalender voor september Seizoensrecepten
september

Veel gerechten kennen hun origine in bepaalde feestdagen of worden om die reden bereid. Vaak wordt het feest nog feestelijker door die schotels te serveren en voor kinderen is het een feest van herkenning, denk maar aan sinterklaas en oud en nieuw. Het is ook een goede en leuke gelegenheid om tijdens het eten meer aandacht te besteden aan geschiedenis en cultuur.

1
september
Recepten uit
Oezbekistan

De Oezbeken vieren dat ze zich in 1991 wisten te ontworstelen aan de Russen. Twintig jaar later waren er weer mensen die het goedkope brood en openbaar vervoer uit de Sovjettijd misten.

12 
september

Russische
recepten

Op 12 september 1959 lanceerden de Russen de raket Lunik II richting de maan. In tegenstelling tot de Lunik II, die was afgeschoten met dezelfde missie, haalde deze het maanoppervlak wel.

22 
september

Recept uit
Bulgarije
Onafhankelijkheidsdag in Bulgarije. Het land werd onafhankelijk van het Ottomaanse Rijk in 1878. De Ottomanen hadden Bulgarije bezet in 1393 nadat ze een leger van Kruisvaarders hadden verslagen.

september

Vietnamese
recepten

Vietnam werd op 2 september 1945 onafhankelijk van Japan en Frankrijk. In de 19e eeuw woonde de keizer in de toenmalige hoofdstad Hue en was er een rijke culinaire traditie.

13
september

Britse
recepten

13 september is de geboortedag van de Britse schrijver Roald Dahl (13/9/1916-23/11/1990). Hij schreef onder andere het boek Sjakie en de Chocoladefabiek.

23 
september

Recepten uit
Saoedi Arabië

Al-Yaom Al-Watany wordt gevierd in Saoedi Arabië, voor de eenwording van het koninkrijk. 22 september 1932 verenigde Abdul-Aziz ibn Saud de stammen van het Arabische schiereiland.


september

Spaanse
recepten

De Spanjaarden zijn ware feestneuzen en er is dan ook er een aparte feestdag is voor iedere provincie. Vandaag wordt de "Día de Navarra" gevierd.

14 
september

Britse
recepten
Op 14 september 172 schakelde het Britse Rijk over op de Gregoriaanse kalender. Aangezien ze direct 11 dagen oversloegen, begon het leven weer bij 14 september. 24 
september

Recepten uit
Zuid-Afrika

24 September was de dag waarop men de Zulu koning Shaka herdacht. Nu wordt er "Heritage day" gevierd, ook "Braai4Heritagedag" genoemd. Men viert nu het culturele erfgoed.

4
september

Argentijnse
recepten

De Argentijnen vieren "immigrantendag", voor Spanjaarden in de 16e eeuw, Italianen in de 19e, Duitsers in de 20e, Afrikanen tussen de 17e en 20e en economische migranten overal vandaan.

15 
september

Rijstpudding
met vijgen

Op 15 september 1821 tekende Costa Rica, met een aantal andere Centraal-Amerikaanse landen, een verklaring van onafhankelijkheid van Spanje. Om dit te vieren danst men nu salsa en meringue.

24 
september
White bean salad
Dominicaanse
recepten

Dia de las Mercedes : Nuestra Señora de las Mercedes is de beschermheilige van brandweerlieden en de patroonheilige van de Dominicaanse Republiek. Er is  een pelgrimstocht naar Saint Cerro.

4
september

Recepten
uit Gujarat

Dit is de geboortedag van Freddie Mercury, geboren 5 september 1946 en hij stierf op 24 november 1991. Hij heette eigenlijk Farrokh Bulsara en was een Parsi uit India, maar geboren op Zanzibar.

16 
september
Mexican salad
Mexicaanse
recepten
Onafhankelijkheidsdag in Mexico. Wat startte al see boerenopstand op 16 september 1810, zou pas op 6 november 1813 tot de onafhankelijkheid leiden.  25 
september

Noorse
recepten
In een referendum op 25 september 1972 besloot Noorwegen geen lid te worden van de Europese Gemeenschap. Ze zijn dat nog steeds niet en tijd zal uitwijzen of het besluit wijs was.
6
september

Recepten uit
Pakistan

Pakistaanse Dag van de Strijdkrachten; in deze week is er ook Luchtmachtdag en Marinedag. Men houdt militaire parades bezoekt oorlogsmonumenten.

17 
september
3 August 2012
Recept uit
Angola
Vandaag is Heldendag in Angola; op 17 september Agostinho Neto geboren werd, die de leider was van de Volksbeweging voor Bevrijding van Angola in twee oorlogen. 26 
september
Profiterolles
Europese
recepten
26 september is Europese Talendag. De dag is ingesteld op 6 december 2001, en is bedoeld om het leren van talen te bevorderen en aandacht te vestigen op talen.
7
september
14 October 2006
Recept uit
Mozambique

7 september is “Dag van de Overwinning” in Mozambique. De overeenkomst van onafhankelijkheid van Portugal werd getekend op deze datum in 1974.

18
september

Duitse
recepten

Het Oktoberfest begint, een festival dat 16 dagen duurt en wordt gehouden in München, Beieren. Er komen miljoenen mensen, die ook van het traditionele Duitse eten genieten.

27 
september

Belgische
recepten

Op 27 september is de feestdag van de Frans sprekende gemeenschap in België. Op 11 juli is de dag van de Vlaams sprekenden en op 21 juli voor het hele land.

8
september

Recepten
uit Libanon

In Libanon wordt de Geboorte van de Maagd Maria gevierd. De aandelen van  twee religies in het land ongeveer even groot zijn (Islam 59%, Christenen 39%).

19 
september
Op 19 september, een dag na Bevrijdingsdag, viert men in Chili "Día de las Glorias del Ejército" ofwel Dag van de Strijdkrachten. De land- en luchtmacht en de marines houden parades. 28 
september

Schotse
recepten
Op 28 september 1928 vond Sir Alexander Fleming, een Schotse bioloog en arts, het bacteriedodende schimmel dat later beroemd zou worden als penicilline.
9
september

Insalata caprese
Recepten
uit Campania

"Salerno Dag": Op 9 september 1945 vielen de geallieerden binnen in Salerno (Campania), nadat de invasie van Sicilië al succesvol was verlopen.

20
september

Thaise
recepten

20 september in Thailand is Nationale Jeugd Dag. De dag wordt gevierd voor de jeugd, maar ook voor de geboortedagen van de koningen Chulalongkorn and Ananda Mahidol.

28 
september

Tjechische
recepten
Op 28 september viert Tjechië "Dag van de Staat" omdat in 935 Sint Wenceslas, Hertog van Bohemen en tegenwoordige bechermheilige van het land, werd vermoord.
10
september

Franse
recepten

Op 10 september 1977 verloor de laatste persoon zijn hoofd onder de guillotine in Frankrijk. De guillotine werd gebruikt sinds 1792. In 1981 werd de doodstraf in Frankrijk afgeschaft.

20
september


Recepten
uit Lazio
Op 20 september 1870 werd Rome ingenomen toen Paus Pius IX er de baas was. De stad werd opgenomen in het Koninkrijk Italië en zo werd het land eindelijk één. 29 
september

Recepten met
koffie
29 september is Internationale Koffiedag. Men viert de drank, en promoot het gebruik van fair trade koffie. Je kunt koffie drinken in veel vormen, er cocktails van maken of desserts.
11 
september
Honey cookies
Egyptische
recepten

Koptisch Nieuwjaar wordt gevierd. De Koptische kalender kent 12 maanden van 30 dagen en een 13e maand met 5 dagen. Ze lopen 7 jaar achter bij de Gregoriaanse kalender (b.v. 2010 wordt 2003).

21
september

Recepten
uit Ghana
Vandaag wordt in Ghana "Stichtersdag" gevierd. Op 21 september 1909 werd Dr Kwame Nkrumah geboren, de architect van Ghana's onafhankelijkheid die het streven naar een Verenigd Afrika steunde. 30 
september
Churros
Mexicaanse
recepten
Op 30 september viert Mexico “de Verjaardag van Morelo’”. José María Morelos y Pavón, een van de stichters van het land die de oorlog tegen Spanje leidde, werd op 30-9-1765 geboren.