.Klik voor grote foto


Veganistische
recepten


Aardbeien
recepten

Klik voor grotere foto


Schotse
recepten


Reizen naar
Schotland

 

Aarbeiengranita

 

Caledonisch ijs

 
  • 4 EETLEPELS HAVERMOUTVLOKKEN
  • 1/2 LITER ROOM
  • 1 THEELEPEL VANILLESUIKER
  • 150 GRAM SUIKER

Breng een halve liter water aan de kook en los de suiker erin op. Doe citroensap en -rasp erbij en laat dit een paar minuten trekken. Doe de aardbeien erbij, laat het mengsel afkoelen en pureer het vervolgens. Giet het mengsel in een diepvriesdoos en laat het in ongeveer vier uur bevriezen; roer elk uur met een vork. Laat het niet te lang in de vriezer, anders wordt het te hard.

Rooster de havermoutvlokken in een droge koekenplan totdat ze goudbruin zijn. Verhit de helft van de suiker met 4 eetlepels water tot het carameliseert; roer de havervlokken erdoor en laat het mengsel afkoelen. Verkruimel dit. Verhit de overgebleven suiker met 6 eetlepels suiker en doe dit bij de room en de vanillesuiker. Bevries het tot het zachtbevroren is. Roer de havervlokken erdoor en laat het mengsel nog een paar uur bevriezen.

Op 28 september 1928 vond Sir Alexander Fleming, een Schotse bioloog en arts, het bacteriedodende schimmel dat later beroemd zou worden als penicilline. Klik op culinaire kalender voor meer links tussen recepten en wereldwijde geschiedenis.