Recepten met
gedroogde abrikozen



Egyptische
recepten


Spaanse
recepten


Recepten
uit Andalusië


Reizen naar
Egypte
 

Om ali

 

Tocino del cielo

  • 200 GRAM BLADERDEEG
  • 6 DECILITER MELK
  • 1/2 THEELEPEL KANEEL
  • 50 GRAM ROZIJNEN
  • 50 GRAM GEDROOGDE ABRIKOZEN, in stukjes
  • 50 GRAM AMANDELEN, gehakt
  • 50 GRAM SUIKER
  • 50 GRAM BOTER
 

Rol het bladerdeeg uit, leg het op een ingevette braadslee en bak op 200 graden to het goudbruin is. Laat het afkoelen en breek het in stukjes. Meng het met de rozijnen, abrikozen, amandelen en kaneel en schep dit mengsel in een ovenschaal. Breng de melk aan de kook en los de suiker en boter erin op. Giet dit over het bladerdeegmengsel. Bak 15 minuten op 210 graden.

Om ali (um ali) betekent "de moeder van Ali)", ik weet niet welke Ali. Veel recepten gebruiken meer dan de dubbele hoeveelheid suiker, maar aangezien de rozijnen ook al zoet zijn vond ik het prima zo. Je kunt ook geklopte slagroom gebruiken in plaats van boter, schep die dan bovenop voordat de schotel de oven in gaat.

Op 16 februari 1923 vond Howard Carter het graf van Toetanchamon in de Vallei van de Koningen in Egypte. Wellicht hield Toet ook van Om Ali. Klik hier voor de culinaire kalender, waar je meer links kunt vinden tussen recepten en wereldwijde feestdagen.

Voeg een deciliter water aan de suiker toe en breng het geheel aan de kook. Laat het op middelhoog vuur koken tot het mengsel goudgeel kleurt. Giet de helft ervan op de bodem van een ingevette ovenschaal en laat het hard worden. Klop intussen de eidooiers met de eieren en de vanillesuiker tot het mengsel dik en wit wordt, klop dan de overgebleven siroop erdoor en giet het in de ovenschaal. Vul een braadslee met water en zet de schaal erin; bak het gerecht nu een half uur in de oven op 150 graden. Laat het afkoelen en stort het op een groot bord.

Op 12 oktober, Día de la Hispanidad, wordt in Spanje herdacht dat Columbus Amerika ontdekte. Anderen menen echter dat het Leif Eriksson was, die er als eerste aankwam. Klik op culinaire kalender, voor meer links tussen recepten en wereldwijde geschiedenis.