Culinaire kalender
alle maanden
Worldcook's culinaire kalender voor juni Seizoensrecepten
juni

Veel gerechten kennen hun origine in bepaalde feestdagen of worden om die reden bereid. Vaak wordt het feest nog feestelijker door die schotels te serveren en voor kinderen is het een feest van herkenning, denk maar aan sinterklaas en oud en nieuw. Het is ook een goede en leuke gelegenheid om tijdens het eten meer aandacht te besteden aan geschiedenis en cultuur.

1
juni


Keniase
recepten

In Kenia wordt Madaraka Dag gevierd. Deze dag is een belangrijke stap richting onafhankelijkheid. Op 1 juni 1963 kreeg Kenia zelfbestuur. Op 12 december werd het land pas volledig onafhankelijk van Groot BrittaniŽ.


10
juni
Piri piri chicken
Portugese
recepten

LuaŪs Vaz de Caműes, een beroemde Portugese dichter, stierf op 10 juni 1580. Hij schreef een epos over de Portugese geschiedenis en de dag van zijn dood is daarom gekozen als de Nationale Dag van Portugal.

21
juni

Franse
recepten

De zonnewende is een reden voor de Fransen om hun jaarlijkse FÍte de la Musique, te vieren. Amateurmusici treden hier op. Het feest is in het leven geroepen in 1976 door de Amerikaan Joel Cohen, die voor Radio France werkte.


2
juniItaliaanse
recepten

Vandaag viert met in ItaliŽ het ďFesta della ReppublicaĒ. Op 2 juni 1946 was er een referendum om het volk te laten beslissen wie het fascisme moest vervangen. Het konings-huis werd na 85 jaar regeren  weggestemd.

11
juni

Recepten uit
Canada

Davis Day wordt gevierd in Nova Scotia, Canada, ter ere van Willam Davis, een mijnwerker die gedood werd tijdens een staking in 1925, en ook ter nagedachtenis van andere mijnwerkers die de dood vonden tijdens hun werk.

22
juni

Recept uit El Salvador
Op 22 juni viert El Salvador Lerarendag, in navolging van de aanbeveling van de UNESCO en de Wereld Lerarendag op 5 oktober.
3
juni

Australische
recepten
Het is Mabo Dag in AustraliŽ for Eddie Koiki Mabo, die vocht voor landrechten voor de inheemse bevolking. Op 3 juni 1992 leidde dat tot verandering van de wet die al sinds James Cook in 1770 bestond. 12
juni
Morisqeta tostada
Filippijnse
recepten

Op 12 juni 1898 werd de Filippijnse Verklaring van Onafhankelijkheid getekend. Spanje accepteerde dit niet en gaf het land door aan de Amerikanen, die pas op 4 juli 1946 de Filippijnen opgaven.

23
juni

Recepten
uit Luxemburg

Op 23 juni is het de Nationale Feestdag van Luxemburg, en viert men de "OfficiŽle verjaardag van de Groot-Hertog". Niet dat de man vandaag jarig is, maar het is toch een reden voor een feestje.

4
juni

Recept uit
Tonga
Tonga, het Koninkrijk in PolynesiŽ in de Grote Oceaan, dat uit 176 eilanden bestaat, werd onafhankelijk van het Britse protectoraat (dat bestond sinds 1900) op 4 juni 1970. Dit wordt nu gevierd als onafhankelijkheidsdag. 13
juni
Bendekaya kura (spicy okra)
 Recept met okra
Op 13 juni is het "Wereld Okra Dag" om het bestaan van deze groente te vieren, die in vele landen wordt gegeten en die ook wel "ladies fingers"of "gumbo"wordt genoemd. 24
juni

Asperge
recepten

Het is St. Jan, ofwel Johannes de Doper, die mensen in de Jordaan doopte. Het is ook de laatste dag van het seizoen van de asperges, die je lekker kunt dopen met een glas witte wijn.


5
juni

Deense
recepten

Grundlovsdag (Grondwetdag) is ingesteld om de introductie van de grondwet op 5 juni 1849 te vieren. De Denen krijgen maar een halve vrije dag, te beginnen vanaf 12 uur Ďs middags.

14
juni
Bamia
 Recept uit Irak
Op 14 juni is het de Dag van de Vrouw in Irak. Ik weet alleen niet of ze bloemen krijgen, of kadootjes, of dat ze zich gewoon net zo moeten afbeulen als ik. 25
juni
Hasseln=bck potatoes
Recepten
uit Zweden

Midsummarafton wordt in veel noordelijke landen gevierd, maar Zweden heeft waarschijnlijk de oudste traditie. Het was vroeger een heidense feestdag, waarbij offers werden gebracht voor de vruchtbaarheid.


6
juni
Flygande Jacob
Recepten
uit Zweden

Deze dag heette vroeger Vlag Dag en werd in 1983 tot een nationale dag verklaard door het Zweedse Parlement. Men viert de verkiezing in 1523 van koning Gustav Vasa, tevens het einde betekende aan de heerschappij van de Denen in het land.

15
juni

Deense
recepten
Valdemar II van Denmarkenen versloeg Estland op 15 juni 1206, waarmee Denemarken toegang kreeg tot zijn nationale vlag. Dit wordt nog steeds gevierd op Valdemar Dag. 26
juni

Recept uit
RoemeniŽ
26 juni is Vlag Dag in RoemeniŽ. Een soortgelijke vlag werd al gebruikt in 1848 door de Revolutionairen en werd in 1866 in de Grondwet bevestigd. Sindsdien zijn er heel wat veranderingen geweest maar de vlag is er nog steeds.

6
juni


Recepten uit
Nieuw Zeeland

Vandaag wordt in Nieuw Zeeland de verjaardag van Koningin Elizabeth II gevierd, die op 21 april 1926 geboren werd. De 1e maandag in juni werd gewoon aangewezen (samen met de opening van het skiseizoen); AustraliŽ wees de 2e maandag aan.

16
juni
Lumpiang Shanghai
Chinese
recepten

Het Drakenboot festival wordt gevierd in China. De wijsgeer Qu Yuan wordt herdacht, die men in de derde eeuw voor Christus met boten probeerde te redden maar die zich uiteindelijk verdronk. Nu wordt er met drakenboten geracet.

27
juni


Recept uit

Djibouti

Djibouti werd onafhankelijk van Frankrijk, als een van de laatste landen, op 27 juni 1977. In de 19e eeuw stond het land bekend als ďFrans SomalilandĒ. Dit wordt gevierd op Onafhankelijkheidsdag.

7
juni

Noorse
recepten
De ďDag van de Ontbinding van de UnieĒ in Noorwegen herinnert aan de ontbinding van de Unie tussen Noorwegen en Zweden door het Noorse Parlement op 7 juni 1905. De Unie werd opgericht in 1814. 17
juni

Duitse
recepten

Op 17 juni 1953 was er een opstand in Oost Berlijn in het toenmalige Oost-Duitsland tegen het Stalinistische regime. De Soviets hadden grote moeite de opstand neer te slaan. De dag wordt nu gevierd als de "Dag der Duitse Eenheid".

28
juni

Recepten
uit de OekraÔne

Vandaag wordt in de OekraÔne Grondwetsdag gevierd. Deze dag wordt in vele landen gevierd, blijkbaar zijn mensen blij met het bezit van zo'n grondwet. Zo niet de wetteloze Hollanders, die vieren deze dag niet.

8
juni

Recept uit
SloveniŽ
Op 8 juni 2008 werd in SloveniŽ de 500ste verjaardag van Primoě Trubar gevierd, de eerste schrijver van een gedrukt boek in de Sloveense taal. Het is onzeker of het echt zijn geboortedag is. 18
juni

18 juni 1815 is de dag van de Slag bij Waterloo. Napoleon verloor van een Brits-Pruisisch leger. Dit wordt nog steeds herdacht door een aantal regimenten van het Britse leger. 29
juni
Guiso chacarero
Argentijnse
recepten
Op 29 juni 1974, Isabela PerÚn verving haar man, die ziek was, en werd de eerste vrouwelijke president van ArgentiniŽ. Haar echtgenoot Juan PerÚn stierf twee dagen later.
9
juni

Recept uit
JordaniŽ
Op 9 juni is het Eid-al-Jolous (Troningsdag) in JordaniŽ. Men viert dan, dat Koning Abdullah in 1999 de troon besteeg. 19
juni

Recepten
uit Algerije

Mohamed Ben Bella was president van Algerije na de bevrijdingsoorlog van het Franse kolonialisme . Op 19 juni 1965 werd hij afgezet en verbannen naar Zwitserland. Deze dag is een Nationale Feestdag.

30
juni

Recept uit
Nicaragua
30 juni is ďDag van het LegerĒ in Guatemala. Deze dag herdenkt de Liberale Revolutie van 1871, die een einde maakt aan de heerschappij van Rafael Carreras.

9
juni

Recepten uit
Oeganda

9 juni is Heldendag in Oeganda. Nadat het Britse protectoraat in 1962 was beŽindigd, werd het land verscheurd door Amin en Obote; de laatste vermoordde op 9 juni 1981 een aantal  tegenstanders.

20
juni

Argentijnse
recepten

DŪa de la Bandera Nacional, of Dag van de Vlag, wordt in ArgentiniŽ gevierd op de dag dat de bedenker van de vlag, Manuel Belgrano, doodging (20 juni 1820).