Culinaire kalender
alle maanden
Worldcook's culinaire kalender voor maart Seizoensrecepten
maart

Veel gerechten kennen hun origine in bepaalde feestdagen of worden om die reden bereid. Vaak wordt het feest nog feestelijker door die schotels te serveren en voor kinderen is het een feest van herkenning, denk maar aan sinterklaas en oud en nieuw. Het is ook een goede en leuke gelegenheid om tijdens het eten meer aandacht te besteden aan geschiedenis en cultuur.

1
maart


Recepten uit
Wales

Sint David is de patroonheilige van Wales en vandaag wordt zijn feest gevierd en spelden feestvierders narcissen of preien op. Die preien werden weleens door soldaten uit Wales gedragen om zich te onderscheiden van de Engelse vijand.

12
maart
Toffee bananas
Chinese
recepten

12 maart is "boomplantdag" in China. In 1981 is per decreet bepaald dat ieder jaarlijks "vrijwillig" 3-5 bomen moet planten, of andere werkzaamheden doen op het land. Bomenplantdag viert men in vele landen.

21
maart

Tunesische
recepten

Op 12 augustus is het Internationale Dag van de Jeugd, een gebeurtenis die ondersteund wordt door de Verenigde Naties. Een aantal landen hebben ook nog een nationale dag van de jeugd, en TunesiŽ viert het op 21 maart.

1
maart


Recepten
uit Lazio

Op 1 maart 752 vierde Romulus zijn eerste overwinning in Rome. De strijd was ontstaan omdat de Romeinen, om het grote tekort aan vrouwen op te heffen, Sabijnse maagden hadden ontvoerd.

13
maart

Recept uit
Soedan
13 maart is het begin van het Beleg van Khartoum in Soedan. De strijd speelde zich af tussen het Egyptische leger geleid door de Britten en de Soedanese Mahdisten en duurde bijna een jaar. 21
maart
Iraanse
recepten
Op of rond 21 maart, viert men in Iran "Nowruz" (Nieuwe Dag). Deze dag wordt ook wel "Perzisch Nieuwjaar" genoemd en men zegt dat het idee afkomstig was van Zoroaster.
2
maart

Recepten uit
EthiopiŽ
Op "Victory at Adwa Day" viert men in EthiopiŽ dat de Italianen werden verslagen in 1896. In 1936 probeerde ItaliŽ het nog eens en het lukte toen om het land 5 jaar lang bezet te houden. 14
maart

Recepten uit
Libanon
De "14 maart coalitie" werd opgericht in Libanon na de Cedar Revolutie van 2005. De coalitie eist souvereiniteit over alle Libanese gebieden. 22
maart
Dukka
Dukka

Vandaag is het Wereld Waterdag; we worden er aan herinnerd dat de voorraad water misschien niet eindig is en dat we er daarom zuinig mee moeten omspringen. Water bij het koken is onontbeerlijk, maar laten we vandaag dan eens iets droogs maken: dukka.

3
maart

 

Japanse
recepten

Japan viert Hinamatsuri of Poppendag. Een stel poppen, die de keizer, de keizerin en hun hofhouding voorstellen, worden tentoongesteld. Vroeger dacht men dat poppen de boze geesten weghielden.

15
maart
Chicken paprika
Recepten uit
Hongarije

15 maart is MŠrciusi Ifjak en men herdenkt de revolutie van 1848 in Hongarije. Het land heeft een aantal revoluties moeten meemaken. Niet alleen lieten de Habsburgers hun buit zomaar los, ook de adelstand wilde hun plaats niet prijsgeven.

23
maart

Recepten
uit Pakistan

Op 23 maart 1956 werd Pakistan een republiek. Het was in 1947 gesticht, net als Bangladesh, als staat voor de Moslim meerderheden in Brits India, hetgeen niet zonder slag of stoot plaatsvond. Vandaag bereiden we een heerlijke Kip Jalfrezi.

4
maartIndonesische
recepten

Het eiland Java was belangrijk als bron van specerijen en dus rijkdom in de zeventiende eeuw. Nederland nam het eiland Java in beslag en noemde het "Batavia" op 4 maart 1621.

15
maart
Recept uit
Liberia
Op 15 maart viert men in Liberia de geboortedag van Joseph Jenkins Roberts, een immigrant uit de VS met een vader uit Wales die de eerste en zevende president van Liberia werd. 24
maart

Argentijnse
recepten

Op 24 maart viert men in ArgentiniŽ de "Dag van herinnering aan waarheid en gerechtigheid". Op deze dag nam de militaire junta, ook bekend als de "laatste dictator", de macht over van de vrouw van Perůn..

5
maart

Amerikaanse
recepten

Op 5 maart 1933 start de Grote Depressie: VS President Roosevelt roept een "bank holiday", sluit daarmee alle banken en bevriest financiŽle transacties. In veel landen volgt een daling van inkomsten en stijgende werkloosheid.

16
maart
Vegetable soup
Recepten
uit Finland
De Finse community in de VS viert St. Urho. Dit bleek een niet-bestaande heilige te zijn, uitgevonden door Richard Mattson in antwoord op het gemis van een heilihe zoals de Ierse Saint Patrick, wiens verjaardag een dag later plaatsvindt. 25
maart

Recepten
uit Griekenland

Op 25 maart 1821 werd in Griekenland de revolutie tegen Turkije uitgeroepen, met als motto: "Vrijheid of de dood." Het zou nog tot 1832 duren, voordat Griekenland met het Verdrag van Constantinopel erkend werd als onafhankelijke staat.

6
maart

Ghanese
recepten

Ghana dreef al handel met Portugal in de 15e eeuw en werd in 1874 door Groot BrittaniŽ ingelijfd. Op 6 maart 1957 werd Ghana opnieuw onafhankelijk.

17
maart

Ierse
recepten

St. Patrick, de patroonheilige van Ierland, stierf op 17 maart 460 en deze dag wordt nog steeds gevierd en is zelfs de nationale feestdag van Ierland, met groen als kleur en het klavertje drie als symbool.

26
maart

Recepten
uit Bangladesh

Op de 26e maart 1971 werd in Bangladesh de onafhankelijkheid van West Pakistan uitgeroepen door Sheik Mujibur Rahman. Dit was het begin van de oorlog, die zou leiden tot de onafhankelijkheid van Bangladesh, tot dan toe bekend als Oost Pakistan.

7
maart

Recepten uit
Utrecht

Op 7 maart 1872 werd Piet Mondriaan geboren in Amersfoort, provincie Utrecht (gestorven in 1944). Hij schilderde rechthoeken met zwarte lijnen en ingevuld met basiskleuren op een wit oppervlak.

18
maart

Appel
kruimeltaart

In MongoliŽ wordt vandaag "mannen en soldatendag" gevierd. In de Sovjettijd was deze dag voor de soldaten, maar nu is het een dag voor alle mannen, een tegenhanger van de Vrouwendag (8 maart).

27
maart
Cabbage salad
Meer recepten
uit Myanmar
Tatmadaw Day ofwel "Dag van de Gewapende Strijdkrachten" is een feestdag in Birma (Myanmar). Op 27 maart 1945 bood het leger weerstand aan de Japanners; 3 jaar later zouden ze tegen de Britten voor onafhankelijkheid.
8
maart

Taart-
recepten

Vandaag is Internationale Vrouwendag, een dag die in elk land anders wordt gevierd. Laten wij het vieren door de mannen uit te dagen een heerlijke taart te bakken, kunnen ze eens wat meer tijd in de keuken doorbrengen.

19
maart

Paella
Paella

Het Fallas Festival van  Valencia, Spanje duurt tot 2 weken en wordt gevierd ter ere van Sint Jozef. De Fallas zijn poppen van papier-machť die worden meegenomen in parades; ook wordt er veel paella gegeten.

28
maart

Recepten
uit Tibet

Sinds 2009 staat deze dag in Tibet als "Slaven Bevrijdingsdag". De Chinezen zetten  in 1959 de Tibetaanse regering af en meenden de bevolking te hebben bevrijd van feodalisme. De Dalai Lama ziet dat ietsje anders.

9
maart
Spinach salad
Saladerecepten

Op 9 maart 1959 (mijn favoriete jaar) werd Barbie voor het eerst verhandeld op een internationale speelgoed beurs in New York. Om er zo uit te zien als Barbie, mag je alleen nog sla eten.

19
maart

Recepten uit
Colombia
Op 19 maart wordt in Colombia DŪa de San Josť of Sint Jozef's Dag gevierd. De feestdag van de man van Maria valt altijd in de vastentijd maar wij doen niet aan vasten, alleen aan vieren. 29
maart

Britse
recepten
29 maart 1461 is een belangrijke dag in de "War of the Roses" in Groot BrittanniŽ. In de Battle of Towton, overwon Edward van York Koningin Margaret en wordt daarmee Koning van Engeland, Koning Edward IV.
10
maart

Recepten
uit Tibet
De 10e maart 1959 staat bekend als de Tibetaanse opstand tegen China. Helaas mislukte deze en er volgde een gewelddadige reactie van China, waarop de Dalai Lama in ballingschap ging. 20
maart

Tunesische
recepten

Al in de 9e eeuw voor Christus werd de stad Carthago gesticht in TunesiŽ. Af en aan werd TunesiŽ veroverd en bevrijd, en van 1881 to 1956 waren de Fransen er de baas, waar ze op 20 maart weer los van wisten te komen.

30
maart


Recepten
uit SiciliŽ

Op de avond van 30 maart 1282 na de vespers begon de Siciliaanse opstand die bekend staat als de "Siciliaanse Vespers". Het Siciliaanse rijk was toen heel wat groter dan alleen het kleine eilandje en men kwam in opstand tegen de Franse koning.

11
maart

Appel
recepten
In Amerika viert men "Johnny Appleseed day". Appleseed, of John Chapman, leefde in de 19e eeuw en introduceerde appels in verschillende staten. Zijn motto zou kunnen zijn "An apple a day keeps the doctor away. 20
maart

Lentesandwich

Vandaag begint de lente. niet dat ik het echt geloof, met al die bomen die nog steeds geen blaadjes hebben en de wind, regen en kou, maar we kunnen altijd hopen. De eerste lammetjes zijn gezien en dat vieren we met een lentesandwich.

31
maart


Recepten
uit Parijs
De Eiffeltoren in Parijs werd officieel geopend op 31 maart 1889. Hij is 324 meter hoog en werd eigenlijk gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in Frankrijk, maar is nu het nationale symbool geworden, ook wel "Dame de Fer" genoemd.