Recepten per land Recepten uit Europa Culinaire kaart Europa Reizen naar Europa
Worldcook's RECEPTEN uit FINLAND
 
Kwarkkoek
Salmon pie
Zalmtaart

Blauwe
bessentaart
Vegetable soup
Groentesoep
Spinach pancakes
Spinazie
pannenkoekjes
Sausage rolls
Worstenbroodjes
Mushroom pie
Champignontaart
 
   
Tippaleipš
Cinnamon rolls
Kaneelbroodjes
Butter cookies
Roomboter
koekjes

 

Aardappelsalade

Finse
wentelteefjes
Cardamom cake
Kardemomcake
   

In Finland vind je veel ingrediŽnten die in heel ScandinaviŽ gebruikt worden, zoals verschillende soorten bessen. Maar Finland is toch een beetje anders dan de andere Scandinavische landen, onder andere omdat het daar nog koude is. Daarom worden er meer aardappels gebruikt, en gerst en rogge, en ook worsten, allemaal dingen die het vroeger een lange winter wel uithielden. Tot mijn verbazing bevatten veel gerechten kardemom, een specerij die ik altijd associeer met de oosterse keuken of die van het midden-oosten. Kardamom komt uit India en is te vinden in veel Indiase gerechten, maar is ook populair in heel ScandinaviŽ.
Finland ligt naast Rusland, en e ziet dan ook wel invloed van de Russische keuken zoals het gebruik van smetana (zure room). Rendier, een vleessoort die ook op het Finse menu voorkomt, staat nog niet op de Worldcook site, niet omdat ik geen ongewone dingen eet, maar omdat het in Nederland niet te koop is. Maar wie weet, we hebben het tot tropsiche vruchten gebracht, op een dag kan het nog wel mode worden om rendier te eten.
Speciale dagen in Finland om deze gerechten te bereiden zijn
St. Urho op 16 maart, Vappu op 1 mei, 12 mei, Dag van de Finse Identiteit en 9 december, Anna's Dag. Klik op culinaire kalender, voor meer links tussen recepten en wereldwijde feestdagen.