Culinaire kalender
alle maanden
Worldcook's culinaire kalender voor mei Seizoensrecepten
mei

Veel gerechten kennen hun origine in bepaalde feestdagen of worden om die reden bereid. Vaak wordt het feest nog feestelijker door die schotels te serveren en voor kinderen is het een feest van herkenning, denk maar aan sinterklaas en oud en nieuw. Het is ook een goede en leuke gelegenheid om tijdens het eten meer aandacht te besteden aan geschiedenis en cultuur.

1
mei
Sausage rolls
Finse recepten

Vandaag is het Vappu in Finland, of St. Walpurgis. Dit is een oude feestdag en in de nacht ervoor stak met vuren aan om de geesten op afstand te houden - en om bij het vuur te kunnen zitten met eten en drinken.

11-14
mei

Ijsrecepten

11-14 mei zijn Ijsheiligen, op deze naamdagen van de 4 heiligen Bonifatius, Mamertus, Pancras and Servatius. Dit zijn doorgaans de laatste dagen dat er nog nachtvorst wordt gesignaleerd.

22
mei

Recept uit
Yemen

22 mei is Eenheidsdag in Jemen, omdat Noord- en Zuid-Jemen in 1990 samengingen 1990. Er was een burgeroorlog in 1994 en een opstand van het voormalige zuiden in 1997, maar het land bleef bijeen.

2
mei
 
Pommes de terre Anna
Anna's
aardappels

Vandaag vieren we de verjaardag van de jongste der Worldkids, Anna. En wat kunnen we beter voor haar koken dan Anna's aardappels, de schotel die ooit werd opgedragen aan Anna Deslions?

12
mei
Spinach pancakes
Recepten
uit Finland
Dag van de Finse Identiteit, geboortedag van Johan Vilhelm Snellman (12 mei 1806). Hij was een Zweedse filosoof, betrokken bij de oprichting van het Finse Groothertogdom, semi-afhankelijk van Rusland. 23
mei

Amerikaanse
recepten

Op 23 mei 1934 werden de beroemde Amerikaanse bankrovers Bonnie en Clyde door de politie doodgeschoten. De films lijken altijd romantisch, maar zijzelf hebben ook nog wel wat mensen omgelegd.

3
mei

Spaanse
recepten

Op 3 mei 1808 vochten de Spanjaarden samen met de Portugezen en de Engelsen om het Franse leger van Napoleon te verslaan. Deze strijd werd vastgelegd door Francis Goya in zijn schilderij ďLos fusilamientos del tres de mayoĒ.

13
mei


Haagse bluf
Recepten uit
Zuid-Holland

Op 13 mei 1619 werd Johan van Oldebarneveldt vermoord in Den Haag. Hij werd veroordeeld door zijn bloedeigen vijanden, want zo ging dat in die dagen. Zij beschuldigden hem van verraad, wat hun natuurlijk goed uitkwam, dat hij zijn vijanden verraden had.

24
mei

 

Canadese
recepten

Victoria Day (Fete de la Reine) wordt gevierd om de verjaardag van Koningin Victoria te herdenken in Canada alsmede het eind van de winter. Sommigen noemen het ook het begin van de zomer maar dat is nogal optimistisch.

4
mei
Sunomono (cucumber salad)
Japanse
recepten

Midori no hi in het Japans betekent "Dag van het Groene Loof". Vroeger was dat de verjaardag van keizer Hirohito, maar nu hij is opgehouden keizer te zijn vereert men de natuur en mogen kinderen bomen planten.

14
mei


Recept uit
Malawi

Malawi viert Hastings Bandaís officiŽle geboortedag (14 mei 1906), de echte datum is onbekend. Hij steunde de onafhankelijkheid van Brits  Nyasaland en noemde het ďMalawiĒ.

24
mei

Recept uit
Ecuador
Antonio Josť de Sucre of Ecuador won de Strijd bij Pinchincha tegen Spanje op 24 mei 1822. Als resultaat daarvan werden een aantal provincies onafhankelijk, aanzet voor de Republiek Ecuador.
4
mei

Recepten uit
Frankrijk
Op 4 mei 1810 werd graaf Walewski geboren, het buitenechtelijke kind van Napoleon en de Poolse gravin Marie Waleska. De klassieke visschotel "tong ŗ la Walewska" is naar hem vernoemd. 15
mei

Mexicaanse
recepten

Op 15 mei wordt in Mexico de Dia del Maestro ofwel Lerarendag gevierd. Als moeder van 3 pubers en een aanstormende puber heb ik groot ontzag voor leraren en benijd ik ze niet; vandaag geef ik ze een beetje extra respect.

25
mei

Argentijnse
recepten

De "Mei week" was een revolutie in ArgentiniŽ die plaatsvond van 18 tot 25 mei 1810. Dit werd gezien als de start van de onafhankelijkheidsoorlog, waarin ArgentiniŽ zich los wist te maken van Spanje.

5
mei


Nederlands
koken

Op 5 mei vieren wij Bevrijdingsdag, ofschoon eigenlijk alleen het deel boven de grote rivieren bevrijd werd. Er was dan wel vrijheid, maar voedsel bleef wellicht nog een tijdje schaars.

15
mei
 
 
Oostenrijkse
recepten
Op 15 mei 1955 werd het Oostenrijkse Staats-verdrag getekend op Schloss Belverdere in Wenen tussen Oostenrijk, Groot BrittanniŽ, de Verenigde Staten, de Sovjet Unie en Frankrijk. 26
mei

Recepten uit
Baskenland

Guernica, de hoofdstad van de provincie Biskaje in Spaans Baskenland, werd op  26 mei 1937 gebombardeerd. Dit bombardement werd beroemd gemaakt door het schilderij van Picasso.

6
mei

Calorierijk
toetje

6 mei is anti-dieet dag. Echt iets voor Worldcook; niet alleen omdat zij een mager scharminkel is en de website volstaat met anti-dieet recepten, maar ook omdat het geheim van gezond gewicht niet in een dieet zit.

16
mei

Indiase
recepten

Op 16 mei 1975 werd het staatje Sikkim ten noorden van India een deelstaat van India. Tijdens een referendum sprak de meerderheid van de bevolking zich uit voor aansluiting.

27
mei

Shortbread
recepten

Op 27 May 1773 nam de Britse regering een wet aan, die ervoor zorgde dat de Britse Oostindische Compagnie haar thee-monopolie kon behouden . Thee is nog steeds populair, vooral met shortbread.

6
mei


Recepten
uit Apulia

De stoffelijke resten van Sint Nicolaas werden in 1078 uit Myra naar Bari, de hoofdstad van Apulia gebracht; deze sint is nu ook de beschermheilige van Bari; zijn feest wordt op 6, 7 en 8 mei gevierd.

17
mei

Noorse
recepten

"Syttende mai" (17 mei) is Dag van de Grondwet in Noorwegen (1814). In het begin werd het land nog geregeerd door Zweden en viering was niet altijd toegestaan. Nu wordt het gevierd met kinder parades.

28
mei

Recepten uit
Armeni
Ž

De Trans-Caucasische Unie bestond tot 26 mei 1918, toen GeorgiŽ stopte. Op 28 mei volgen ArmeniŽ en Azerbeijan, en dat is de reden waarom er in die landen op 28 mei Dag van de Republiek wordt gevierd.

7
mei

Russische
recepten

Op 7 mei 1895 demonstreerde de uitvinder Alexander Popov zijn nieuwe uitvinding: de radio. Sinds 1945 viert men in Rusland op 8 mei "Dag van de arbeiders in de communicatie" of simpelweg "Radiodag".

18
mei

Recepten uit
Uruguay
De slag van Las Piedras, vond plaats op 18 mei 1811 in Uruguay. Het vroegere ďBanda OrientalĒ werd onafhankelijk van de Spanjaarden nadat die een jaar daarvoor ArgentiniŽ al hadden verloren. 29
mei

Recepten uit
Nigeria

Nigeria had al 16 jaar een militair bewind, toen op 29 mei 1990 Obasanja gekozen werd als eerste  burgerpresident in vrije verkiezingen. Dit feit wordt gevierd op de Dag van de Democratie.

8
mei

Recepten uit
Zwitserland

8 mei is de "Internationale Dag van het Rode Kruis". Het Rode Kruis werd in 1863 opgericht in Geneve, Zwitserland door Henri Dunant en bestaat nu in bijna alle landen.

19
mei

Vietnamese
recepten

Ho Chi Minh werd geboren op 19 mei 1890 en de Vietnamezen vieren nog steeds de verjaardag van deze revolutionaire Marxistische leider, die Vietnam naar onafhankelijkheid bracht.

30
mei

Recepten
uit KroatÔ
Ž

30 Mei is het Parlementsdag in KroatiŽ, dat sinds 2001 uit ťťn kamer bestaat. Het land heeft van het midden van de 20e eeuw tot 1991 bij JoegoslaviŽ behoord, maar startte in de 7e eeuw als twee hertogdommen.

9
mei

Recepten uit
Europa
Europadag wordt gevierd, omdat op 9 mei 1950 de Franse Minister Schumann een verklaring afgaf die leidde tot de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, de voorloper van de Europese Unie. 20
mei

Recepten uit
Kameroen

De Nationale Feestdag wordt gevierd omdat op 17 mei 1972 de staat Kameroen werd gesticht. De naam komt van Rio dos Camarűes (garnalenrivier), gegeven door de Portugezen in de 15e eeuw.

31
mei

Gerookte zalm
recepten
Vandaag is het anti-tabaksdag. Nu rook ik zelf  geen sigaretten, maar ik wil nog wel eens een visje of een stukje kip roken (in de rookoven). Wordt het niet roken je teveel, kijk dan maar even op de gerookte zalmpagina.
10
mei


Recepten uit
New York

Op 10 mei 1837 breekt de "paniek van 1837" uit in New York. Banken gaan failliet als gevolg van een astronomische inflatie en werkloosheid bereikt zijn hoogtepunt. Sindsdien staan financiŽle crises met enige regelmaat op de kalender.

 21
mei
 
BBQ mosselen

Op de DŪa de las Glorias Navales of Dag van de marine herdenkt 21 mei 1879, toen Chili Peru en Bolivia versloeg op de oceaan tijdens de Slag van Iquique. Heel wat boten kwamen naast de mosselen op de zeebodem te liggen.