Worldcook's Paasrecepten
   

Ciambellone
Kulich brood
Koelitsj
Kulich brood

Paashaasjes

Krentenbrood

Amsterdams
paasbrood

Pizza ricresciuta

Broodhaas
Hot cross buns
Hot cross buns
Tsoureki
Tsoureki
     

Haloevas
Pate de Paques
Paaspatť
Russische eieren
Russische
eieren

Gevulde eieren


Mimosa-eieren


Oeuf en cocotte


Gehaktbrood met
eieren

Oeufs Benedict
Benedict
eieren


Gevulde eieren

Pasen vindt elk jaar op een andere datum plaats; het wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan die na 20 maart is verschenen. Vele landen hebben paastradities en paasrecepten. Eieren nemen een prominente plaats in op het paasmenu. Vroeger werd er veertig dagen gevast en mocht men geen vlees, zuivel of eieren eten. Een lekker eitje ging er dan ook wel in (en nu maar hopen dat het geen veertig dagen oud was). Katholieken mochten op vrijdag sowieso nooit vlees eten en op Goede Vrijdag werd dan ook altijd vis geserveerd. Sommige landen (zoals Griekenland en ItaliŽ) serveren lamsvlees met Pasen.
De Orthodox Katholieken zijn nog serieuzer met het vasten en waarschijnlijk is het daarom, dat ze met Pasen bergen vlees eten, en calorierijke vette en zoete schotels. Ook is het ei symbolisch voor nieuw leven, verwijzend naar de opstanding van Jesus die met Pasen gevierd wordt. Ook lamsvlees is populair in bepaalde landen, zoals ItaliŽ, omdat lammeren verwijzen naar de onschuld van Jezus.
Sommige gerechten hebben te maken met de dagen rondom Pasen: zo werden de Britse hot cross buns en uientaart uit Bari, in Apulia (ItaliŽ) traditioneel op Goede Vrijdag gebakken en blini's in Rusland op de dinsdag, voorafgaand aan de Vastenperiode.

 
Ma'amoul b'jowz
Croissantjes

Zoete
broodjes

Abbacchio al
forno

Calzone di
cipolla

Pascha

Gerookte zalm
en ei toast
Blini with salmon
Blini met zalm
Flaounes
 

Feb