Franse
recepten


Recepten
uit Parijs


Meer
paasrecepten


Nederlandse
receptenKrentenbrood
recepten

Reizen naar
Frankrijk

Kerst
recepten
 

Croissant

 

Krentenbrood

  • 350 GRAM BLOEM
  • 225 GRAM BOTER
  • 15 GRAM GEDROOGDE GIST
  • 25 GRAM SUIKER
  • 2 DECILITER MELK
  • 1 THEELEPEL ZOUT

 

 

Meng bloem, suiker, zout, melk en gist en kneed 5 minuten. Rol het deeg uit in een rechthoek van 20X30 cm en and leg deze minstens een uur in de koelkast. Neem de boter een half uur voordat je het gaat gebruiken uit de koelkast. Strooi wat bloem op het aanrecht en rol de boter uit tot een lap van 12X17 cm. Leg de boterlap op de deeglap en vouw de deegranden om de boter. Rol de hele lap weer uit tot 20X30cm en leg hem terug in de koelkast voor een uur. Herhaal dat proces (deeglap opvouwen, uitrollen) drie keer. Snijd driehoeken uit de deeglap en rol ze op tot croissants. Bak ze 10 minuten op 200 graden, verlaag de oventemperatuur naar 180 graden en bak nog 15 minuten.

Ik heb altijd gedacht dat de croissant uit Frankrijk kwam, al was het alleen maar om de enorme hoeveelheden Fransen die ik, staande aan de bar, deze heerlijke broodjes in hun "café au lait" heb zien soppen voor het ontbijt. Maar er doen verschillende verhalen over de ronde. Sommigen zeggen dat de croissant uit Polen kwam, sommige uit uit Hongarije of Wenen, en alle verhalen hebben te maken met een oorlogsoverwinning. Blijkbaar is dit heerlijke broodje goed soldatenvoer. Natuurlijk zijn er ook keukenhistorici, die wèl menen dat de croissant uit Frankrijk komt.
De naam ccoissant verwijst naar de vorm van de wassende maan, en croissants werden vroeger ook wel "halve maantjes" genoemd.

Meng bloem, gist, 50 gram boter (gesmolten), 1 ei, suiker, zout en 1/4 liter water. Kneed tien minuten en voeg dan de rozijnen, sinaasappelschil en noten toe. Laat het deeg een half uur rijzen. Meng ondertussen de amandelspijs met een eigeel en maak een rolletje, net zo lang als de verwachte lengte van het brood. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap en leg de amandelspijsrol langs de kant; rol het brood van twee kanten op. Laat het brood anderhalf uur rijzen; bak 40 minuten op 200 graden. Smelt de rest van de boter en kwast het over de bovenkant van het brood.