Recepten uit andere landen Reizen in AziŽ
  Worldcook's NONYA RECEPTEN  
  Mee siam
Mee siam
Ayam kurma
Ayam kurma
Hati babi bungkus (pork and liver balls)
Hati babi bungkus
Lemon pork
Varkensfilet
met citroen
Laksa lemak
Laksa lemak
Jaganan
Jaganan
Green mango sambal
Groene mango
sambal
Kuih bahulu
Kuih bahulu
 
   
Nonya mie


Rendang

Acar (sweet and sour vegetables)
Atjar

Sambal goreng telor
Sambal goreng
telor
Itek sio
Itek sio
   
     


Nasi kuning

Chicken kapitan
Kip kapitan
Penang asam laksa
Penang
asam laksa
       

De Nonya keuken is een perfect voorbeeld van fusion koken; het is gebaseerd op de Chinese en Maleisische keuken met Indonesische, Portugese, Indiase en Thaise invloeden. Nonya schotels worden vooral bereid in MaleisiŽ en Singapore. Gedurende de Ming Dynastie, meer dan 500 jaar geleden, trouwde Princes Hang Li Po, de dochter van Yongle, de toenmalige keizer van China, met de sultan van Malakka, Mansur Shah. Malakka toen al een bloeiende havenplaats. The princes bracht 500 Chinese mannen met zich mee, die op hun beurt weer trouwden met Maleisische vrouwen.  De mannen werden Baba genoemd, de vrouwen Nyonya of Nonya. Nonya betekent "vrouw" in het Chinese Hokkien dialect. Baba betekent "vader" in vele talen en zelfs in Bangladesh gebruikt men dit woord op die manier.
In 1511 bezetten de
Portugezen Malakka, en kregen daardoor de macht over een van de belangrijkste handelsroutes voor specerijen. Ook zij lieten hun stempel achter op Nonya recepten. Daarna vielen de Nederlanders Malakka voor en tijdje binnen, maar de Nederlandse keuken heeft zich niet weten binnen te dringen in de
Maleisische kookgeschiedenis.
Binnen de Nonya keuken vind je verschillen: in het zuiden (Malakka en
Singapore) zijn er veel Indonesische invloeden. Hier worden kokosmelk, suiker en Maleisische specerijen gebruikt; ook zie je er wat Portugese invloed. In het noorden, in de buurt van Penang, gebruikt men veel tamarinde (asam) en groene mango's, waardoo het zuur soms een beetje de overhand krijgt. Men gebruikt vaak ďbelacanĒ een koek van gedroogde garnalenpasta, in de Nonya keuken. Als je dat niet kunt vinden, neem dan gerust andere soorten garnalenpasta, bij voorbeeld trassie. De Nonya recepten moeten in elk geval bereid worden met veel verschillende specerijen en zijn het lekkerst, net als de meeste Orientaalse gerechten, met verse groenten.