Recepten uit andere landen Reizen naar ItaliŽ Italiaanse recepten Culinaire kaart ItaliŽ
Worldcook's ITALIAANSE RECEPTEN uit EMILIA-ROMAGNA

Abruzzo

Aosta

Apullia

Basilicata

Calabria

Campania

Emilia-
Romagna

Friuli

Lazio

Le Marche

LiguriŽ

Lombardia

Molise

Piemonte

SardiniŽ

SiciliŽ

Trentino-
Alto Adige

Toscane


Umbria


Veneto
                   

Sbrisolona

Kipfilet met
olijven
Piadina
Piadina

Crocchette
Bean soup
Bonensoep
Pasta with green beans
Pasta met
sperziebonen

Spinazietaart

Bolognese
kipspiezen

Spinaci
strascinati
 
 
Vijgensalade
Creamy pasta
Romige tomaten
pasta

Gevulde
tomaten

Sardinehapje

Chisolini

Tagliatelle della
duchessa

Maiale al latte
Tuna lasagna
Tonijnlasagna

Zuppa inglese

De naam Emilia-Romagna is afgeleid van de Via Emilia, de oude Romeinse weg tussen Piacenza en Rimini. Er zijn veel beroemde mensen geboren, onder andere Verdi en Toscanini, die zonder enige twijfel zulke mooie muziek maakten omdat ze zo goed doorvoed waren. Hetzelfde kan men hier zeggen over de varkens (hoewel die geen muziek maken), wat ons dan weer toegang verschaft tot heerlijke Parmaham en mortadella.
De hoofdstad is Bologna, de streek ten westen van Bologna heet Emilia en de streek ten oosten Romagna. Bologna igt aan de voet van de Apenijnen en is beroemd om zijn tagliatelle, tortellini en mortadella en natuurlijk omdat het zijn naam gegeven heeft aan gerechten met "Bolognaise". Emilia-Romagna strekt zich uit van de Adriatische kust tot bijna de andere kant van ItaliŽ, en bevat dus naast zeekust ook de rivier de Po, bergen (de Apenijnen) en meren. Daardoor is het voedsel heel gevarieerd. Beroemd zijn natuurlijk de ďBologneseĒ gerechten, hoewel deze hier niet "Spaghetti Bolognese" worden genoemd maar
"pasta al ragý". Locale kazen zoals Parmezaanse en Grano Padano worden ook veel gebruikt. Parmezaanse kaas (een kaas die al heel lang bestaat met een lange rijpingstijd) mag alleen in en rond Parma worden gemaakt, terwijl Grana Padano (een niet-vette korrelige harde koeienkaas; grana betekent "korrels" en Padano komt van de Po) in de gehele Po-vlakte geproduceerd wordt. Verder komt zowel aceto balsamico hier vandaan als de wijn Lambrusco.