Recepten uit andere landen Reizen in AziŽ Andere curry recepten
  Worldcook's Rund- en lamsvleescurry recepten  
     
 
Lamscurry

Eendencurry

Marzwangan
korma

Varkensvlees
mango-curry

Vindaloo

Lamscurry
met fruitt

Pinda-rundvlees-
curry

Lamscurry met
kikkererwten
 
           
     
Curry met
lamskoteletjes

Gehaktbalcurry

Mussaman curry

Lamscurry

Mombasa curry 
   

De kookwetenschappers worden het maar niet eens over het onderwerp "curry". Waar komt het oorspronkelijk vandaan, wat zijn de originele ingrediŽnten? De meeste denken dat curry uit India komt, maar nu regulier deel uitmaakt van het menu in MaleisiŽ IndonesiŽ, Thailand en Bangladesh. The Thai beweren, dat hun curry totaal verschillend is van anderen.
De Engelse kolonialisten importeerden de curry vanuit India naar Europa en vervolgens verder naar de Verenigde Staten. Tegenwoordig is curry overal ter wereld populair. De bereiding is wel wat veranderd door de jaren heen. Toen ik een klein meisje was (een eeuw geleden), was een curry een stoofpot van kip, veel kerriepoeder en rozijnen. Tegenwoordig is het meer een roerbakschotel met kip, groenten, vlees en/of vis. Kokosmelk wordt gebruikt, en verse kruiden zoals koriander. Zelfs de geelwortel (koenjit, het ingrediŽnt dat kerriepoeder geel maakt) kun je tegenwoordig ook in Europa wel vers krijgen. De Thai geven toe dat zij regelmatig curry eten, maar veel IndiŽrs en Bangladeshi ontkennen dat zij ooit curry eten aangezien het een uitvending van de Britse kolonialisten zou zijn, die gewoon vlees, een kruidenmengsel en wat vocht bij elkaar deden en dat curry noemden. Eerlijk gezegd heb ik in Bangladesh vele gerechten naar binnen zien gaan die eruit zagen als curry, maar anders werden genoemd.
Het woord kerrie (curry) komt waarschijnlijk van "Kari", hetgeen "tweede gang" (naast rijst) betekent in Tamil. Een curry bevat altijd een kruidenmengsel zoals kerriepoeder, maar het kan ook iets anders zijn, zoals korma of garam masala. En zelfs van kerriepoeders en garam masala's zijn miljoenen recepten in omloop. De curryrecepten op deze pagina mogen misschien soms anders genoemd worden, ze zijn allemaal wel heerlijk. De recepten komen uit negen verschillende landen, namelijk India, MaleisiŽ, IndonesiŽ, Thailand, Myanmar, Singapore, Nepal, Vietnam en Bangladesh.