Recepten per land Recepten uit India Culinaire kaart Azië Reizen naar Azië
  Worldcook's Curryrecepten  
 
Kipcurry recepten

Rund- en lamsvleescurry recepten

Vis- en garnalencurry reepten
Click for large picture
Vegetarische curry recepten
 

De kookwetenschappers worden het maar niet eens over het onderwerp "curry". Waar komt het oorspronkelijk vandaan, wat zijn de originele ingrediënten? De meeste denken dat curry uit India komt, maar nu regulier deel uitmaakt van het menu in Maleisië Indonesië, Thailand en Bangladesh. De Thai beweren, dat hun curry totaal verschillend is van anderen.
De Engelse kolonialisten importeerden de curry vanuit India naar Europa en vervolgens verder naar de Verenigde Staten. Tegenwoordig is curry overal ter wereld populair. De bereiding is wel wat veranderd door de jaren heen. Toen ik een klein meisje was (een eeuw geleden), was een curry een stoofpot van kip, veel kerriepoeder en rozijnen. Tegenwoordig is het meer een roerbakschotel met kip, groenten, vlees en/of vis. Kokosmelk wordt gebruikt, en verse kruiden zoals koriander. Zelfs de geelwortel (koenjit, het ingrediënt dat kerriepoeder geel maakt) kun je tegenwoordig ook in Europa wel vers krijgen. De Thai geven toe dat zij regelmatig curry eten, maar veel Indiërs en Bangladeshi ontkennen dat zij ooit curry eten aangezien het een uitvending van de Britse kolonialisten zou zijn, die gewoon vlees, een kruidenmengsel en wat vocht bij elkaar deden en dat curry noemden. Eerlijk gezegd heb ik in Bangladesh vele gerechten naar binnen zien gaan die eruit zagen als curry, maar anders werden genoemd.
Het woord kerrie (curry) komt waarschijnlijk van "Kari", hetgeen "tweede gang" (naast rijst) betekent in Tamil. Een curry bevat altijd een kruidenmengsel zoals kerriepoeder, maar het kan ook iets anders zijn, zoals korma of garam masala. En zelfs van kerriepoeders en garam masala's zijn miljoenen recepten in omloop. De curryrecepten op deze pagina mogen misschien soms anders genoemd worden, ze zijn allemaal wel heerlijk. De recepten komen uit negen verschillende landen, namelijk India, Maleisië, Indonesië, Thailand, Myanmar, Singapore, Nepal, Vietnam en Bangladesh.