Recepten uit andere landen Recepten uit IndonesiŽ Reizen naar IndonesiŽ Culinaire kaart IndonesiŽ
Worldcook's RECEPTEN uit BALI

Op Bali is het eten net zo lekker als overal in IndonesiŽ, maar er zijn wel verschillen. De helft van de bevolking is Hindoestaans, terwijl in de rest van IndonesiŽ de overgrote meerderheid Moslim is. Varkensvlees eten is op Bali dan ook geen probleem, ofschoon Hindoestaanse priesters varkens- noch rundvlees eten. Overal op straat zie je borden staan die "Babi Guling" (geroosterd speenvarken) aanprijzen.
De godin Dewi Sri, de partner van de Hindoestaanse god Vishnu, is de godin van de rijst op Bali. Het voedsel wordt gezien als een zegen van de goden en daarom biedt men de goden door de gehele voedselketen offers aan, van de gebeden in de tempel op het rijstveld tot het uitstrooien van een beetje rijst alvorens te gaan eten. De beroemdste schotel is "nasi campur", gemengde rijst, hetgeen bestaat uit rijst met verschillende bijgerechten en sambal, gewoonlijk verpakt in bananenbladen. De schotel die
gado gado wordt genoemd in de rest van IndonesiŽ, heet hier Jukut Pecel. Verdere bekende gerechtenzijn Satay Lilit and Bebek Betutu (eend in bananenbladen).


Eendencurry


Bebek betutu


Nasi kuning


Buah kacang
mekuah


Sate ampet sasak


Satay lilit


Sambel tomat


Be celeng
base manis

   


Spinazie met
tomaat


Be abon


Base jukut


Base be sampi


Serapa sampi

   
   


Jaja pulung biu


Lamscurry


Timun mesanten


Sambal udang

   
 


 

 

Click for travel stories from Indonesia
Indonesische reisverhalen