Duitse
recepten


Recepten
uit Georgië
 
 

Baumkuchen

 

Roomgebak

 
  • 150 GRAM MAIZENA
  •  6 EIEREN, gesplitst
  • 1 DECILITER MELK
  • 150 GRAM ZACHTE BOTER
  • 125 GRAM SUIKER
  • 100 GRAM ABRIKOZENJAM
 

Klop de eiwitten stijf. Doe de maizena, de eierdooiers, de boter, de suiker en de melk bij elkaar en klop dit gedurende 5 minuten met een elektrische mixer. Roer voorzichtig de eierdooiers erdoor. Maak een heel dun laagje in een ingevette springvorm en bak dit 3-4 minuten op 220 graden; blijf erbij, het verbrandt snel! Het moet mooi bruin zijn. Leg er nio een heel dun laagje op en bak dit weer een paar minuten; ga zo door tot het beslag op is. Verdeel de jam over de bovenkant en laat de taart 4 uur afkoelen.

Traditioneel wordt deze taart gemaakt door laagjes beslag toe te voegen op een draaiend spit, zodat de lagen verticaal worden en op jaarringen van een boom lijken - vandaar de naam Baumkuchen, boomtaart in het Duits. Als je hem op deze manier maakt, lijkt de taart wel op spekkoek uit Indonesië.

Rol het bladerdeeg uit en snijd het in 5 rechthoeken. Bak deze in de oven op 200 graden totdat ze goudbruin zijn. Roer de eierdooiers los met de suiker, de cognac en de bloem. Breng de melk aan de kook met de vanillesuiker. Doe het eierdooiermengsel erbij en verhit dit langzaam, al roerend, tot het dik wordt en bijna kookt. Laat deze room iets afkoelen. Bestrijk de eerste laag bladerdeeg met een kwart van de room, zet er een plak bladerdeeg op en ga zo door; eindig met bladerdeeg.

Geïnspireerd door het boek "Georgisch tafelen" van Simone Moerman en Ramaz Kalmakhelidze