WORLDCOOK'S REIZEN - THAILAND
Recepten uit Thailand Reizen naar Thailand Reizen naar andere landen
Buddha in SukothaiDe eerste inwoners van Thailand kwamen uit Zuid-China. Ze staken de rivier de Mekong over op zoek naar vruchtbaar land en vestigden zich op de vlakte van de rivier Chao Prayo, een gebied dat op dat moment onder controle was van Koning Angkor van het Khmer Koninkrijk. Gedurende de twaalfde eeuw verloor deze veel van zijn macht en in de dertiende eeuw werd Thailand een onafhankelijk land. Het eerste Siamese Sukothai Koninkrijk werd opgericht, met Koning Ramakhamhaeng aan het hoofd.
Rond het midden van de veertiende eeuw kwam er een koninkrijk bij in het zuiden, Ayutthaya, ook aan de Chao Prayo rivier. Dit koninkrijk nam meteen de macht over. De hoofdstad floreerde vier eeuwen, tot hij werd platgebrand door Birmezen wegens een gevecht over een witte olifant die in bezit was van de Koning van Ayutthaya. Dit dier was heilig en wordt gezien als de uiteindelijke wedergeboorte van Boeddha. De koning wilde de olifant niet afstaan en betaalde daarvoor met zijn leven.
Generaal Taksin zag een open plek en nam zijn kans waar. Hij veroverde het gebied, verklaarde zichzelf koning en later zelfs gelijke van Boeddha. Dit werd zijn onderdanen net even teveel en een van zijn eigen generaals, Chao Praya Chakri, zette hem af en werd zelf de nieuwe koning, Rama I. Dit was het begin van de Chakri Dynastie, die nog steeds regeert maar nu over het hele land. Rama I verhuisde de hoofdstad naar de andere kant van de rivier, Bangkok, in 1782.
Er lopen drie rivieren in en rond Ayutthaya en er werd dan ook veel handel gedreven, met de Europeanen, met India en met China. Deze handel had veel invloed op het Thaise eten. De Portugezen brachten de chilipeper naar Thailand in 1500, die zij zelf waarschijnlijk uit Zuid-Amerika hadden meegenomen. Diezelfde peper doet de toeristen zweten als ze lekkere Thaise hapjes verorberen.

White elephant, cause of warAyutthaya, one of the old capitals

Op dit moment(2006) is Koning Rama IX (Bhumibol Adulyadej) koning van het land. Rama IV (Mongkut) werd beroemd als de koning die in het midden van de negentiende eeuw de beroemde Engelse gouvernante Anna Leonowens huurde. Anna schreef het bekende verhaal over haar levem in Siam en haar relatie met de koning en zijn kinderen. In 1943 heeft Margaret Landon het verhaal herschreven en zijn er een musical, een boek en een film gebaseerd op het boek. Niet iedereen is er evenzeer van overtuigd dat het verhaal authentiek is en in 1999 werd de film zelfs verboden in Thailand.
De eerste vijf koningen van de Chakri dynastie hadden veel vrouwen. Rama IV, die de eerste 27 jaar in het klooster spendeerde en pas op 46-jarige leeftijd aan zijn eerste vrouw begon, wist toch nog 108 vrouwen en 82 kinderen op zijn naam te zetten. Het is hoogst onzeker of Anna vrouw 109 had willen zijn.
De naam Siam werd gebruikt tot 1949, waarna de naam officieel werd gewijzigd in Thailand.

Mangosteen

Boeddhisme is de belangrijkste religie in Thailand, ongeveer 90% van de bevolking in Boeddhistisch. In het zuiden leven de meeste Moslims, die ongeveer 5% van de bevolking uitmaken. Verder zijn er Confucianen, Taoisten, en Hindoes. Het Boeddhistische teken van respect, de "wai" (zie de dame rechts) wordt ook als groet gebruikt en altijd met een glimlach. Hoe hoger de handen zijn, des te groter het respect.
Het Boeddhisme verbiedt doden en sommige Boeddhisten zijn daar zo serieus mee, dat ze ook vegetarisch eten. Maar veel eten ook vlees, en zeggen dat het al dood was toen ze het kochten. Toch heeft de Thaise keuken ook veel vegetarische gerechten.
Er zijn veel Chinezen in Thailand, al uit de tijd van Sukothai. Je vindt dan ook Chinese invloeden in de Thaise keuken, zoals noedels en snelle roerbakschotels. Het voedsel verschilt per regio; in het zuiden worden veel hete pepers gebruikt terwijl in het noorden, waar het klimaat iets koeler is, en er meer verse groenten zijn, deze pittigheid minder nodig is. Aan de kust eet men zeevis en in het midden van het land riviervis. Maar rijst eet men overal.
Thais eten is smakelijk en soms pittig. Maar even doorzeten, en je gaat het heerlijk vinden. Groene kipcurry bij voorbeeld is niet zo erg pittig, en goed om mee te beginnen. Er worden veel verse producten gebruikt, zoals groente en kruiden, vis en garnalen. Verder gebruikt men ingrediënten als kokos, citroenblad, citroengras, gember, verse basilicum, munt en koriander, vissaus en garnalenpasta. Je kunt de meeste zaken tegenwoordig wel in de Aziatische supermarkt of toko vinden.


Voor heerlijk Thais eten, klik HIER of op de foto's hieronder