Recepten
uit Veneto


Recepten
met erwten

Klik voor grotere foto
Belgische
recepten


Meer recepten
voor kinderen


Aardappel
recepten
 

Risi e bisi

 

 

 

Patates frites
Vlaamse frieten

  • 500 GRAM VERSE DOPERWTEN, ongepeld
  • 1 UI, gesnipperd
  • 150 GRAM RIJST
  • 50 GRAM BOTER
  • 75 GRAM PARMESAANSE KAAS, geraspt
  • 1 KILO AARDAPPELS (VASTKOKENDE), geschild
  • ZOUT
  • OLIE OM TE FRITUREN

Dop de erwten, zet de schillen op met ruim water en kook ze een uur. Draai de schillen door een roerzeef en doe dit terug in het kookwater. Roerbak de ui enkele minuten, doe de rijst erbij en roerbak nog een paar minuten. Doe hierbij een halve liter van het erwten kookvocht, breng aan de kook en kook twintig minuten. Doe de kaas en de boter erbij en roer goed.

Deze schotel werd in het verleden geserveerd aan de Doge van Venetië, op 25 April, om de feestdag van St Marcus te vieren; St Marcus ide de beschermheilige van Venetië. In deze tijd werden juist de verse erwtjes geoogst. Klik op culinaire kalender, voor Links tussen recepten en wereldwijde feestdagen.

Venetiaanse vis is een ander gerecht uit Venetië.

Snijd de aardappels in de vorm van frieten en spoel ze goed af met water. Dep ze helemaal droog met een schone theedoek. Frituur ze 5 minuten op 150 graden en laat ze afkoelen in een vergiet met een stuk keukenpapier. Frituur ze daarna op 180 graden tot ze goudbruin zijn, ongeveer 5 minuten. Ze zijn dan knapperig van buiten en zacht van binnen. Wij houden van lekkere doorgebakken patatjes dus we bakken ze iets langer. Bestrooi ze met zout. Serveer ze met mayonaise.

In het Engels heten ze French fries, in België en Zuid-Nederland friet, frieten of Vlaamse frieten en in Noord-Nederland patat of patates frites. De Belgen claimen, dat ze de enige echte uitvinders zijn van deze lekkernij.

In 1973 werd de "Feestdag van Vlaanderen" in België ingevoerd, omdat op 11 juli 1302 het Vlaamse leger de Fransen versloeg. Op 27 september is het feest van de Franse Gemeenschap. Klik op culinaire kalender voor meer links tussen recepten en wereldwijde geschiedenis.