WORLDCOOK'S REIZEN - TUNIS (Fayoum)
Recepten uit Egypte Reizen naar Egypte Reizen naar andere landen

Tunis is een klein dorpje in Fajoem op de rand van het Qarunmeer. Op een dag in 1970 streek er een Zwitserse pottenbakster neer, die eerst kinderen en toen de boeren en boerinnen heeft opgeleid in het maken van de prachtigste keramiek. Er zijn nu al een groot aantal pottenbakkersstudio's in het dorp, en er wordt heel wat verkocht en geŽxporteerd. De boeren decoreren hun werk met de dingen die zij veel tegenkomen, zoals de mensen en dieren in de landbouw (koeien, buffels, ezels, eenden en kippen).


Je producten uit je keuken zien er nog mooier uit in dit soort schalen:
 

Click for larger size beauty

In Tunis wonen weekend-buitenlanders, Egyptenaren en buitenlandse kunstenaars, en een aantal Egyptische intellectuelen. Hier en daar lijkt het een beetje op een Mediterraan resort: lichtgekleurde huizen met ronde daken, olijfbomen, zonnebloemen en overal bougainvillea. Toch is het er erg droog en de meeste boeren zijn arm zodat je tegenstellingen ziet tussen heel mooie en heel arme huizen en uitbundige tuinen maar ook veel droge en stoffige grond.

Click for larger size beauty

De weg vanaf de hoofdstad Fayoum loopt verder onderlangs het meer; uiteindelijk kun je naar het zuiden afbuigen richting Wadi el Rayan of rondom het meer buigen en langs het noorden van het meer verder. Hier vind je een eindeloze woestijn met de meest vreemde paddestoelen van zand, daar uitgesleten door de wind en tijd. Men zegt dat op een dag dit gebied zal worden aangesloten bij Cairo. Eerst moet dan het geplande hotel met 3.000 bedden af zijn, maar momenteel is men het daar nog niet over eens en er wordt al jaren over gebakkeleid. Nu wonen er slechts een groep nomaden op het randje van de hongerdood. Op de foto in het midden hieronder zie je vaag de woestijn aan de overkant van het meer.

Click for larger size beauty

De overkant het het meer is nauwelijks te zien vanwege de hoge concentratie stof in de lucht. Er is ook een bergketen, de Gebel Qatrani Formatie, en hoewel het een flinke keten is gaat deze ook schuil achter de stofwolken. Er worden hier veel fossielen gevonden, net als in Wadi el Hitan. Maar in Wadi el Hitan vindt men veelal zeedieren, en hier gaat het om landdieren zoals olifanten en apen.