WORLDCOOK'S REIZEN - WADI EL RAYAN (Fayoum)
Recepten uit Egypte Reizen naar Egypte Reizen naar andere landen

Wadi Rayan is een depressie ten zuid-westen van het Qarunmeer in het Gouvernement Fayoum. Het was altijd woestijn maar sinds de zeventiger jaren wordt het gebruikt als opvangbassin voor het water van het Qarunmeer, dat nergens heenkan. Op een bepaald moment dreigde het water over de landbouwgronden te zullen lopen en er moest actie worden ondernomen. Tot dan toe was er altijd een evenwicht geweest tussen instroom en verdamping, maar omdat er steeds meer woestijngrond werd geclaimd nam de instroom van water voor de irrigatie ook evenredig toe en dat water kon nergens heen. Als resultaat van de combinatie tussen almaar instromend water en verdamping is het zoutgehalte erg hoog en als de akkers met dat water zouden onderlopen, zou dat desastreus zijn voor de vruchtbaarheid. Daarom bouwde men een tunnel en een open kanaal om het gat van 8 kilometer te overbruggen tussen tussen het meer en de depressie.
Dit water heeft twee meren opgeleverd en aangezien het noordelijke meer hoger ligt dan het zuidelijke, zijn er ook een paar watervallen (van ongeveer 4 meter hoog), waar pubers leuk vanaf kunnen duiken. Onderaan de waterval schudden ze enthousiast elkaars hand, blij dat we weer zo'n halsbrekende toer hebben volbracht zonder blijvende gevolgen.
Een deel van het nieuw gereclameerde woestijnland hoort onder het "Land Reclamation Program" en wordt ter beschikking gesteld aan jonge afgestudeerden, die vervolgens in de middle of nowhere in de woestijn hun leven moeten slijten en proberen een boterham te verdienen. Maar gelukkig hebben ze dan de waterval nog.

In 1989 werd Wadi el Rayan tot beschermd gebied verklaard. De flora is niet erg divers, omdat het gebied tot voor kort nog woestijn was, maar er zijn veel vogels, meer dan 170 soorten, veel van hen trekvogels. De Egyptenaren komen graag hier naartoe om in de schaduw in een van de cafetarias een drankje te drinken, te picknicken, naar muziek te luisteren en te zwemmen. De hele tijd word je achtervolg door jongetjes die "haaientanden" achter je rug sissen, in een poging om deze miljoenen jaren oude kleinoden illegaal te verkopen als een soort lustopwekkend middel.

Click for large size beauty

Click for large size beauty

Er zijn veel verschillende landschappen rondom de twee meren. Gelaagde rotsen, golvend door de ongelijke druk door de tijden heen, en raar gevormde eieren, maar ook stukjes gras bij de watervallen en zandduinen, waar het lijkt alsof iemand een gouden deken over de heuvels heeft gelegd. De deken is niet erg stabiel en probeert zich voortdurend ook over de wegen uit te spreiden, zodat rijden soms moeilijk is. Het bronnengebied bevat vier bronnen, die waarschijnlijk al lang zijn opgebruikt door karavanen die er met huin dorstige dieren voorbij kwamen. Er leven hier zeldzame Dorcas gazelles, en een enkele vos.