WORLDCOOK'S REIZEN - DE PIRAMIDE VAN HAWARA (Fayoum)
Recepten uit Egypte Reizen naar Egypte Reizen naar andere landen

De piramode van Hawara ligt ongeveer 10 kilometer ten oosten van Fayoum, tussen Fayoum en Beni Suef, en is 58 meter hoog. Het is de laatste grote piramide die in Egypte gebouwd werd. Hij is niet zo bekend en de toeristenbussen hebben de bestemming nog niet gevonden. Als er al 20 mensen op een dag komen, is dat een goede dag. De piramide ziet er een beetje triest uit alsof hij is opgegeten door de woestijn. Er staan wel borden die dingen uitleggen, maar die zijn ook al aangetast door de tand des tijds en nauwelijks leesbaar. De piramide hoort bij Amenemhat IIIen heeft een ingang aan de zuidelijke kant. Normaal gesproken is de ingang aan de noordkant, en waarschijnlijk wilde men hiermee rovers op een verkeerd spoor zetten.
Koning Amenemhat II reguleerde de waterstromen in Fayoum en ontwikkelde de landbouw, waarmee Fayoum een bloeiende regio werd.

Deze piramide is ook opgebouwd uit modderstenen; op de foto hieronder kun je zo'n steen bewonderen. Deze stenen zijn kleiner en minder bestand tegen erosie dan de grote blokken van de Gizeh piramides. De binnenkant is van kalksteen, maar die is nog niet aan de oppervlakte gekomen. De buitenkant van kalksteen is verdwenen, net als bij de meeste andere piramides. De modderstenen zijn zo zwak dat de piramide een beetje op een smeltende ijsberg begint te lijken. Ofschoon deze piramide veel jonger is dan de Gizeh piramides, ziet hij er veel slechter uit, hetgeen een gevolg lkan zijn van het slechtere materiaal of van het klimaat in Fayoum.
Archelogen die de piramide wilden binnengaan kwamen snel tot andere gedachten, toen ze na 5 meter werden tegengehouden door grondwater. Het lijkt erop dat de schatten van Amenemhat voor altijd door het water beschermd zullen zijn. Een deel was sowieso al door rovers weggehaald; die lieten zich niet in de maling nemen en haalden de graftombe al lang geleden door de zuidingang naar buiten.
Dichtbij de piramide is ook het "labyrint" te vinden. Dit was vroeger een immens complex (volgens Herodotus) van twee lagen met ieder 1.500 kamers en een totale oppervlakte van 105.000 vierkante meter. De toplaag is inmiddels verdwenen maar de onderste laag bestaat nog. Men is gestart met opgravingen maar helaas is het geld even op. Daarom zie je nu nog juist de toppen van de pilaren boven het zand uitsteken. Hierop kun je een krokodil herkennen. dat is Sobek, de krokodil-god, favoriet in het Fayoum van vroeger. Koning Menes ging, volgens een legende, op jacht naar het Qarun Meer rond 3.000 voor Christus, en zijn leven werd gered door een krokodil. Het meer werd toen gewijd aan de krokodil en toen Sedet werd gevonden, noemde men dit "Krokodilopolis". Sedet maakt nu deel uit van Fayoum Stad. De streek werd "She Sobek" genoemd, hetgeen "Meer van de Krokodil" betekent. Deze god heeft meerdere taken gehad in de geschiedenis; hij werd ook vereerd als de schepper van leven, en is als zodanig te zien in de Kom Ombo tempel.

Fayoum portrait

Op de twee foto's hieronder zie je de Necropolis, maar je hebt er wel wat verbeelding bij nodig. De opgravingen zijn ooit gestart maar liggen nu stil. Er staat een bord bij dat ons vertelt: "Tombs of nobles and officials during the reign of King Amenemhat III , some of them reused in Dynasty XVIII. Also there are tombs dated to Dynasty 20-26-30 and Ptolemaic period. A crocodile cemetery lies to the North East of the pyramid". Dit voor het geval je er zelf echt nietsin kunt zien.
In deze necropolis werden in 1888 ook de "Portretten van Fayoum" gevonden, die nu te zien zijn in het Karanis Museum in Fayoum en het Egyptisch museum in Cairo.
Op de foto onder rechts zie je de ingang tot het piramidegebied. Er staat een röntgenpoortje waar je zelf doorheen moet lopen, maar je tas gaat buitenom, en niemand kijkt er ook maar even in. Er is blijkbaar nooit iemand geweest met snode plannen om de piramide op te blazen.Misschien hadden ze het geld van de beveiliging beter voor de opgraving kunnen gebruiken.