WORLDCOOK'S REIZEN - LANKAYAN (MaleisiŽ)
Recepten uit MaleisiŽ Reizen naar MaleisiŽ Reizen naar andere landen

Click for large pictureClick for large picture

Lankayan is een pieplein eiland voor het Maleisische deel van de kust van Borneo, een half uur varen met een speedboot vanaf Sandakan. Niemand woont op het eiland, er zijn alleen toeristen, duikmasters, werknemers van het enige resort dat er is en zeeschildpadden. Gedurende de dag, als alle toeristen aan het duiken zijn, hebben Anna en ik het eiland voor onszelf.
Lankayan ligt in de Suluzee, tussen MaleisiŽ en de Filippijnen. De omgeving van het eiland wordt een "makrowereld paradijs" genoemd, wat zoveel wil zeggen als dat er veel kleine diertjes te zien zijn voor de duikers. Je vindt er verder walvishaaien, schildpadden en de krokodilvis. In 2003 werd het eiland en de omgeving tot beschermd gebied verklaard door de Maleisische overheid. We moeten allemaal, Anna incluis (een paar jaar oud) een verklaring tekenen dat we niets van het eiland zullen meenemen, nog geen schelp; hetgeen ik dan weer niet zo erg vind. Thuis liggen al bergen schelpen overal vandaan, waar nooit iemand iets mee doet maar die echt bewaard moeten worden.
De duikers zelf zijn ook een interessante diersoort. Ze moeten voortdurend logboeken invullen, bekijken en tonen en ze volgen een telefoonboek vol regels. Ook hebben ze natuurlijk zeer speciale kleding; Teb (foto onder) is waarschijnlijk de enige duiker die denkt dat hij onder water zijn hoed op kan houden.

Het eiland is heel klein en de duikmaster vertelt ons, dat we het in ongeveer een half uur rond kunnen lopen, afhankelijk van onze conditie. Ik doe het in 14 minuten, dus blijkbaar ben ik ofwel in topconditie, ofwel het eiland krimpt.
Het resort bestaat uit 16 bungalows, waarvan de meesten praktisch op het strand liggen. 's Nachts lig je wakker van het gebulder van de golven, vooral als het een beetje waait.

We release the green baby turtlesClick for large pictureOp het eiland is een stuk afgezet waar men schildpadeieren laat uitkomen. Er leven twee soorten schildpadden op het eiland, en als wij er zijn komen juist de eieren van de groene schildpad uit. We zagen al een grote schildpad zwemmen onder de steiger, maar we hebben geluk: met Kerst komt er een nest uit. Iedere schildpad legt tussen de 80 en 120 eieren, die 60 dagen nodig hebben om uit te komen. De schildpadden hebben helaas veel vijanden: vogels, hagedissen en krabben, als ze nog op het strand lopen, en de kleintjes worden in het water nog door vissen opgepeuzeld. Ze worden direct bij zee uitgezet, waardoor hun levenskansen vergroten, maar toch redt slechts 1% het tot de volwassen leeftijd. We zien er zelf een opgegeten worden door een haaitje, vlak onder de kust.

Click for large pictureJourneying from hatch to sea

We vieren Kerst op het eiland en de werknemers van het resort organiseren diner en spelletjes. We winnen prijzen met de tomatendans van Elodie en Victor en het prachtige zandkasteel van Anna; en de kinderen krijgen hun PADI.
Ondanks dat we al vaker Kerst in tropische landen hebben gevierd, was het deze keer wel heel raar. De bulderende zee horen tussen de tonen van "Stille Nacht" door, om 10 uur naar bed, dat was weer nieuw. De volgende dag hingen de restanten van de kerstman aan het hek.

De duikers onder ons zagen veel mooie dingen en Anna was blij met Nemo, ook al was dat maar een tekenfilm. De prachtige schelp op de foto moesten we achterlaten voor de volgende bezoekers. Victor was erg teleurgesteld en kon zich niets meer herinneren over door hem getekende verklaringen, maar helaas wist zijn moeder dat nog wel, en de schelp moest achterblijven.

Anna saw Nemo only on televisionThe beautiful shell had to stay behind