WORLDCOOK'S REIZEN - DHAKA (Bangladesh)
Recepten uit Bangladesh Reizen naar Bangladesh Reizen naar andere landen

Wij arriveerden in Dhaka in september 2004. De eerste weken waren zeer nat, want we zaten middenin de grootste en langste overstroming van jaren, hetgeen op de foto wel te zien is. In de maanden voor we kwamen waren de belangrijkste rivieren van Bangladesh, de Brahmaputra en de Ganges, ruimschoots buiten hun oevers getreden.

 

Een maand na deze overstroming volgde een periode van continue regenval in het hele land, en de Middeleeuwse riolering kon al dat water niet aan, zodat een nieuwe overstroming het gevolg was. In de straten van Dhaka stond het water tot kniehoogte, en de regering riep een Nationale Vrije Dag uit omdat de werknemers hun kantoren niet konden bereiken. In ons huis kwam het water rechtstreeks door de muur en liep met emmers van de trap af. De straat lag vlakbij een meer en het water van het meer stroomde vrijelijk onze tuin in. Een zegen voor onze bewakers, die, zoals je op de foto hierboven kunt zien, gewoon vis in onze tuin konden vangen. Ofschoon iedereen ons voortdurend verzekerde dat de regentijd altijd op 30 september afgelopen was, ging het regenen door tot het midden van oktober. Daarna brak gelukkig een zonniger tijd aan.

Behalve al dat water heeft Bangladesh nog een andere interssante karaktertrek: het verkeer. Bangladesh is het dichtstbevolkte land ter wereld, met heel veel mensen op een klein stukje land die allemaal ergens heen lijken te willen. De wegen zijn vol met bussen, auto's, babytaxi's, riksja's en voetgangers. Iedereen rijdt met de hand op de toeter/bel en gebruikt die minimaal eens per twee minuten, of er nu een reden is of niet (meestal niet). Het verkeer is dan ook ongelooflijk lawaaiig. Het kost je een uur om 10 kilometer met de auto door de stad te rijden. De foto's zijn genomen in het zakencentrum van Dhaka, waar et verkeer in eindeloze cirkels ronddraait.

Riksja's zijn heel opvallend in Dhaka. Er zijn er heel veel, misschien wel meer dan auto's. Ze kunnen langs de auto's schieten als er files zijn en kunnen zelfs rijden met hun hoge wielen in het water van de overstroming. Uitstappen is dan alleen wat lastig. Ze zijn allemaal prachtig versierd. Het vereist wel oefening om elegant in- en uit te stappen, vooral als je een tas bij je hebt. Bangladeshi hebben daar aanzienlijk minder moeite mee. Ze zitten soms met een familie van vier in de riksja terwijl de rikjsawalla zich moet afbeulen om de boel rijdende te houden.
's Avonds hebben de riksja's vaak geen licht aan, zodat auto's van tijd tot tijd keihard moeten remmen omdat ze op het laatste moment zo'n fiets zien opdoemen. Bij Chittagong op het platteland zagen we wel riksja's met een klein oilielampje tussen de achterwielen, maar een echt ideale oplossing was dat ook niet.
De riksjawalla's huren hun riksja's van verhuurders die er vaak velen in bezit hebben. De huren zijn relatief zo hoog, dat ze lang moeten werken voordat ze iets verdienen. Veel riksjawalla's komen uit de kleine dorpjes naar de stad en ze zijn arm als kerkratten.
Ramadan is een serieuze zaak in Bangladesh en iedereen houdt zich eraan, en is dan ook blij als Eid-ul-Fitr is aangebroken, de viering van het eind van Ramadan. Ongeveer anderhalve maand later wordt Eid-ul-Azha (in het Arabisch betekent dat "Feest van opoffering") gevierd, de tweede grote Moslim feestdag. Dit feest duurt drie dagen. Er wordt gevierd dat Abraham, die klaarstond om zijn zoon te offeren, door God verteld werd dat een dier wel voldoende zou zijn.
Voor dit feest is het verplicht om een dier te slachten, maar er is keus: een koe, buffel, kameel, geit of lam. In Bangladesh houdt men het meestal bij koeien. De laatste jaren was er echter ook een toename in de import van kamelen. Het geofferde dier wordt in drie delen gesplitst: een deel voor de eigenaar, een deel voor zijn verwanten en een deel voor de armen. De armen krijgen meestal niet het lekkerste vlees, maar je mag een gegeven koe tenslotte niet in de bek kijken.
In de Middeleeuwen werden er ook nog weleens mensen geofferd, hetgeen vandaag de dag niet meer mogelijk is, hoewel er nog wel eens suggesties gedaan worden, met name met betrekking tot de mogelijke keuze van slachtoffers.
Bangladesh heeft een grote bevolking en de meerderheid is Moslim. Daarom wordt er een fiks aantal keoien verkocht. Op speciale plekken in Dhaka worden tijdelijke koeienmarkten opgezet waar duizenden koeien staan te wachten, zich onbewust van hun lot. De eigenaren laten zien hoe blij ze zijn door de dieren een bloemenkrans om het hoofd te leggen. Het is onbekend of de koeien dat ook zo leuk vinden.

Shahid MinarOp 21 februari wordt Amar Ekushey ("Dag van de Martelaren" in de Bangladeshi taal gevierd. In augustus 1947 werd Pakistan gescheiden van India (als Oost en West Pakistan, met 1600 kilometer ertussen). De Bengaalse taal, gesproken in Osst Pakistan, het huidige Bangladesh, werd bedreigd. De West-Pakistani bezaten de politieke macht en besloten dat Urdu de officiële taal moest worden, ofschoon de bevolking van Oost-Pakistan groter was. In 1952 werden Rafiq, Barkat, Jabbar en Salam gedood, die onderdeel waren van een groep ongewapende protesterende studenten. Zij werden de martelaars die op 21 februari herdacht worden. In 1999 verklaarde UNESCO deze dag tot "Internationale dag van de moedertaal" als een aanmoediging om alle moedertalen te bewaren. Amar Ekushey wordt ook gezien als het symbool voor de Bangladeshi onafhankelijkheid. Het monument Shahid Minar (links) werd opgericht op de plaats waar de studenten zijn omgekomen. Het stelt een moeder voor, die haar kinderen tegen de rode zon beschermt.
Biswa Isjtema is een drie-daags festival, een grote congregatie van Moslims op de oevers van de Turag rivier. De naam Biswa Isjtema betekent zoiets als "Wereldcongres". Niet iedereen wil echter meedoen: serieuze Moslims hebben dit feest nergens in de Koran kunnen vinden en betwijfelen daarom de waarde ervan.A ndere vinden het echter leuk om mee te doen, te eten en te roddelen, maar als het tijd is om naar huis te gaan, proberen ze zich met zijn allen in één trein te persen.

Meer Dhaka verhalen

Meer Dhaka verhalen