WORLDCOOK'S REIZEN - SEPILOK (Maleisië)
Recepten uit Maleisië Reizen naar Maleisië Reizen naar andere landen

Click for large picture

Sepilok ligt dichtbij Sandakan aan de oostkust van Sabah en je vindt daar het Orang Oetan rehabilitatie centrum. Als Nederlandse ben ik verbaasd over de Engelse uitspraak van het woord (gespeld orangutan aan elkaar) dat klinkt als "orengoeten" of zoiets terwijl wij Orang Oetan altijd als twee woorden uitspreken (het betekent "man van het bos").
Het centrum heeft als doel orang oetans te rehabiliteren, die gevangen waren of bedreigd worden. Ze worden gevoed in het centrum en het idee is, dat ze op een zeker moment zullen terugkeren naar de jungle. De meeste apen vinden het echter wel prima zo en blijven gewoon twee keer per dag naar de voederplaats komen. Dat vinden de toeristen helemaal niet erg, ze staan met hun grote camera's in de aanslag om het voederen der apen op de gevoelige plaat vast te leggen. Er wordt gezegd dat de orang oetan de meest dichtbije verwante van de mens is binnen de dierenwereld, en het aap-mens spektakel dat zich hier afspeelt bevestigt dat. Je vraagt je af wie de kijkers zijn: de mensen of de apen. In elk geval hebben de apen meer geluk, ze hoeven geen entree te betalen en krijgen twee keer per dag gratis eten en mogen dan nog mensen kijken ook.

Click for large picture

Het resort (op de foto's hierboven) ligt op loopafstand van het Orang Oetan Centrum en is erg mooi en vol met exotische bloemen. Deze bloemen hebben veel water nodig end at komt dan ook uit de hemel in grote hoeveelheden. Het resort is goed voorbereid want paraplu's liggen overal voor het grijpen. Je mag niets buiten de bungalow laten liggen, want de apen die er rondlopen pikken alles. Vincent wordt inderdaad 's Ochtends wakker gemaakt door een aap aan zijn deur.

Click for large pictureClick for large pictureClick for large pictureClick for large picture