WORLDCOOK'S REIZEN - KOPTISCH CAIRO (Masr al Qadima)
Recepten uit Egypte Reizen naar Egypte Reizen naar andere landen

Click for full size beautyClick for full size beauty

De stad Cairo, die waarschijnlijk uit de zesde eeuw stamt, draagt herinneringen van oude hoofdsteden zoals Fustat en Koptisch Cairo. De Kopten zijn Egyptische Christenen, die in de eerste eeuw met hun religie begonnen toe de profeet Markus zou zijn geland in Alexandrië. De Kopten hebben een eigen paus. Ze gebruiken de faraonische kalender en beweren afstammelingen van de farao's te zijn.
In Koptisch Cairo staan kerken met allerlei achtergronden. Er is bijvoorbeeld Ben Ezra, een synagoge; verder een moskee, christelijke kerken en natuurlijk Koptische kerken. De synagoge wordt nog maar weinig gebruikt, omdat de meeste Egyptische Joden het land hebben verlaten tijdens de oorlogen met Israël.
De moskee is vrij sober aan de binnenkant, omdat de Islam decoraties niet enthousiasmeert. De interieuren van de meeste andere kerken daarentegen zijn zeer uitbundig en lijken erg op elkaar. Overal wordt eboniet en ivoren sterren gebruikt. Mijn gids meende dat dat kwam, omdat dezelfde artiesten, onafhankelijk van de religie, de kerken hadden ingericht.
De "hangende kerk" (al-Muallaqah), gewijd aan de Maagd Maria, is waarschijnlijk in de achtste eeuw gebouwd bovenop de Toren van Babylon, die deel uitmaakt van een Romeins fort. Er is ook een ronde kerk, Mar Girgis, die tevens op dit fort is gebouwd. Dit is een Grieks-orthodoxe kerk, gewijd aan Sint Joris. Wat er nu nog staat is de hal voor huwelijksceremonies; de echte kerk is na een aantal branden niet meer herbouwd. Naast deze kerk staat een klooster van Sint Joris met een standbeeld van een smetteloos witte Sint Joris die vrolijk zijn zwaard in de draak duwt, zonder dat daarbij ook maar een druppel bloed tevoorschijn komt.

Babylon fortress

Het Babylon fort stond vroeger (2000 jaar geleden) aan de oever van de Nijl en staat ook bekend als "Qasr el Shamee", het paleis van de Kaarsen. Deze kaarsen werden aangestoken op de torens bij het begin van elke maand. De strategische plaats van het fort aan de Nijl scheidde Opper van Lager en Middel Egypte en zorgde voor een continue aanvoer van water. Binnen de muren van dit fort leefde de eerste Koptische bevolking van Cairo. Het fort is gebouwd op de overblijfselen van een oud Persisch fort uit de zevende eeuw voor Christus; de hangende kerk kwam erbij in de vierde eeuw na Christus. Je vindt hier ook het Koptisch museum, dat in een prachtig gebouw is gevestigd. Dit alles is een paar stappen verwijderd van het Mari Girgis metrostation.