WORLDCOOK'S REIZEN - DEMOCRATISCHE REPUBLIEK CONGO
Recepten uit DR Congo Reizen naar andere landen
 

Congo is een land met enorme afmetingen, bijna net zo groot als heel Europa, gelegen in het hart van Afrika; door Joseph Conrad zo treffend "Heart of Darkness" genoemd. Was het 500 jaar geleden nog helemaal geen land, nadat het bij verstek toegescheiden was aan Koning Leopold II van België werd het een land. Daarna hebben de Congolezen een lange litanie van geweld moeten doormaken, waarvan het einde nog steeds niet helemaal is bereikt.
Ondanks de rijkdom aan bodemschatten is het grootste deel van de bevolking straatarm. De infrastructuur is volkomen verwoest door de oorlogsactiviteiten en reizen van de ene kant van het land naar de andere kan rustig een week duren. Er is vaak geen electriciteit en zeer regelmatig geen warm water, zo niet helemaal geen water.
De hoofdstad Kinshasa ligt aan de machtige rivier Congo, die de stad scheidt van de hoofdstad van het andere Congo, Brazzaville. Kleine bootjes gaan op en neer tussen de beide Congo's en je ziet veel blinden en oorlogsinvaliden sjouwen met grote stapels handelsgoederen. Slimme handelaren gebruiken deze mensen omdat ze belastingvrij mogen in- en uitvoeren.

Tussen Noord en Zuid Kivu ligt het Kivumeer. De hoofdstad van Noord Kivu, Goma, ligt aan de noordkant van het meer en grenst aan Rwanda. De stad is volkomen vlak en ligt aan de voet van een vulkaan Nyiragongo en de aarde is er pikzwart van de lava. In 2002 is er een uitbarsting geweest; je ziet overal nog grote brokken steen liggen, die de vulkaan moet hebben uitgespuugd.
Bukavu, de hoofdstad van Zuid-Kivu grenst aan de zuidkant van het meer en ligt dichtbij Burundi. De stad is vrij heuvelachtig. In het grote Kivumeer zit veel methaangas, en er doen veel verhalen de ronde over hoe je niet dichtbij het meer moet komen en dat er zich een "mini tsunami" zou kunnen voordoen. De vissers laten zich er niet door afschrikken.
Door het hele land heen zie je veel kerken maar ook veel kazernes, niet zelden naast of tegenover elkaar. Blijkbaar waren de missionarissen van toen de soldaten van nu. Laten we hopen op meer vrede en geluk voor de bewoners van dit land.