Italiaanse
recepten


Recepten uit
Toscane


Nederlandse
recepten


Reizen naar
Nederland


Recepten
met spinazie

Recepten
met zuurkool
 

Spinaci alla Fiorentina

 

Zuurkool

 

 
  • 1 WITTE KOOL, geschaafd
  • 80 GRAM ZOUT
  • 2 EETLEPELS JENEVERBESSEN
  • 2 EETLEPELS PEPERKORRELS
  • 3 DECILITER KARNEMELK

 

Roerbak de spinazie en de knoflook drie minuten. Roer de kaassaus erdoor en schep het geheel in een ingevette ovenschaal. Bak de spinazie een kwartier op 180 graden.

De uitdrukking "à la Florentine" betekent dat er spinazie en vaak ook witte saus in een gerecht is verwerkt, zoals in gateau de crèpes à  la Florentine. In Italië is dat anders: "alla Fiorentina" is een gerecht dat op origineel Florentijnse wijze wordt bereid. Hier zie je, dat je zelfs spinazie op Florentijnse wijze klaarmaken.

 

Doe een laag kool in een heel grote pot en besprenkel deze met zout, peperkorrels en jeneverbessen. Herhaal dit proces tot de kool op is. Giet de karnemelk erover. Leg er een goed afsluitend bord bovenop, verzwaard met een blik of iets dergelijks. Laat de kool 4 weken staan op een koele plek, bij voorbeeld in de kelder, en spoel de kool af voor gebruik.

Zuurkool is een echt Worldcook recept, omdat het in veel landen over de hele wereld gemaakt wordt, zoals, zoals oshinko in Japan en kim chi in Korea.

Wij maakten het in Oezbekistan, waar kant-en-klare zuurkool niet in de winkel te koop was. In Nederland is het waarschijnlijk goedkoper om het te kopen, maar zelfgemaakte zuurkool heeft een lekkere zachte smaak.