Jam
recepten


Recepten
voor cocktails

 


 

Wijngelei

 

B'52

  • 1/2 LITER WIJN
  • 2 EETLEPELS CITROENSAP
  • 4 KARDEMOMPEULEN, gebruik binnenste zwarte zaadjes
  • 550 GRAM GELEISUIKER
  • SCHIL VAN EEN HALVE SINAASAPPEL, geraspt
 

Breng de wijn aan de kook met de citroensap, de sinaasappelrasp en de kardemom en laat deze vijf minuten zachtjes koken. Roer de geleisuiker erdoor en kook nog een minuut door. Test de gelei door een druppeltje op een schotel even in de vriezer te zetten. Kook de gelei nog even door als hij te dun blijft. Giet de gelei in glazen potten en laat hem helemaal afkoelen.

Je kunt allerlei soorten wijn gebruiken en veel verschillende toevoegingen. Probeer eens vanille, salie, lavendel, of perenlikeur voor witte wijngelei. Voor rode wijn zijn bij voorbeeld kruidnagels, kaneel, dragon, tijm, rozemarijn of peper lekker.

Serveer de gelei met kaas (Hollandse kaas, blauwe kaas zoals Roquefort, en roomkaas). Witte wijngelei is heerlijk met foie gras. Je kunt wijngelei oook serveren bij zoete gerechten zoals ijs, perentaarten en chocoladetaarten en andere taarten. Ook lekker bij lamsvlees (rode wijngelei) en vis (witte wijngelei).

Giet eerst de koffielikeur in een klein glaaasje. Giet hier voorzichtig de Bailey's op, via de binnenkant van een lepel, gevolgd door de sinaasappellikeur, via de buitenkant van een lepel. Flambeer de cocktail en serveer hem met een rietje.