Klik voor grote foto


Recepten met
onkruid
Klik voor grotere foto
Recepten met
onkruidJam
recepten
 


 

Gesuikerde madeliefjes

 

Paardenbloemmarmelade

 
  • SCHAALTJE MADELIEFJES, versgeplukt zonder steel
  • EIWIT, losgeklopt
  • HEEL FIJNE KRISTALSUIKER (geen poedersuiker)
  • 100 GRAM PAARDENBLOEMEN
  • 150 GRAM GELEISUIKER
  • RASP EN SAP VAN 2 SINAASAPPELS

Bestrijk de madeliefjes met eiwit met behulp van een penseel. Strooi er ruim suiker over. Bak de bloemetjes anderhalf tot twee uur in de oven op 160 graden. Prachtig als decoratie!

Je kunt ook spinaziesoep met madeliefjes maken.

Knip of pluk de gele bloemblaadjes af voor de jam, gooi de groene bloembodems weg. Doe de geleisuiker erbij en de sinaasappelsap en -rasp en breng dit aan de kook. Laat de jam drie minuten doorkoken en giet hem in een glazen pot.

Madeliefje (Ofwel Bellis perennis, hetgeen betekent eeuwige schoonheid) is een overblijvende plant uit de composietenfamilie, net als de paardenbloem. In het hart staan gele buisbloemen met een krans van witte straalbloemen. Ze bloeien bijna het hele jaar (behalve bij vorst) en planten zich ongeslachtelijk voort.
Je ziet ze overal in het gras staan; wij vlochten er vroegen kransen van, voor in je haar. En je kunt ze dus ook eten.
De Paardenbloem (Taraxacum Officinale, behoort tot de Composietenfamilie, net als het Madeliefje) zie je overal, de gele bloemen in de lente en de pluizenbollen in de zomer. Toen ik klein was, geloofde ik dat je 100 zou worden als je alle pluizen in één keer kon wegblazen. In het Engls heet de bloem Dandelion, afgeleid van het Franse Dent de lion, maar toen ik "Salade Dent de Lion" bestelde, kreeg ik een heel andere salade, die naar een lokale bergtop was genoemd; in Frankrijk heet de salade namelijk "pissenlit"; in Nederland wordt het ook wel "molsla" genoemd.