WORLDCOOK'S REIZEN - DE SOUK in EGYPTE
Recepten uit Egypte Reizen naar Egypte Reizen naar andere landen

 

De souk in Egypte, net als de bazaar in Oezbekistan, verkoopt niet alleen alles wat je kunt bedenken maar ook datgene, dat je niet kunt bedenken. Zee en riviervis, groot en klein; mosselen en andere schelpdieren die op en neer springen in hun plastic doosjes, zich niet bewust van hun naderende lot. Veel verschillende groentes en fruit, prachtig uitgestald in de vorm die de Egyptenaren het best bevalt, de piramide. Dadels, olijven en kruiden zie en ruik je overal.

 

Maar er zijn ook meer duurzame zaken te koop, zoals jurken en ondergoed, zelfs heel sexy ondergoed. Dames, van top tot teen gehuld in zwart, kijken nieuwsgierig naar deze kleinoden, waardoor je vermoedt dat er gelegenheden zijn waarbij die zwarte jurk niet gedragen hoeft te worden. Er zijn echter ook keurige lange jurken te koop, die iedereen altijd en overal kan dragen. Stoelen, tafels en kasten staan hier op de rand van de stoep en als je erg van krullen en goud houdt, krijg je je huis gemakkelijk vol. Wij trekken veel aandacht als we rondlopen. De verkopers lachen en zwaaien en wijzen op zichzelf terwijl ze "sura, sura" (foto) roepen. Als ik ze erg mooi vind, dan maak ik inderdaad een foto.

Click for larger size beauty


Er zijn ook dieren te koop in allerlei soorten en maten. Grote dozen vol met levende kuikens, eenden, kalkoenen en konijnen. De konijnen worden aan hun oren omhoog gehouden om te zien of ze hun geld waard zijn. Grote groepe mensen komen om de verkoopster heen staan en eindeloze discussies vinden plaats, voordat het dier van eigenaar verwisselt. Dit beest gaat de kerst niet halen. Hetzelfde geldt voor de schapen en geiten, die niet voor hun melk gehouden worden. Een lekker kebabje smaakt best met groentes, die je ook op de souk kunt kopen.

Click for larger size beauty