Recepten
met citroen


Bangladeshi
recepten


Reizen naar
Bangladesh

  .
Recepten
met mango
 
 

Citroensaus

 

Mango relish

 
  • 2 GROENE MANGO'S, geschild en kleingesneden
  • 75 GRAM SUIKER
  • 1 DECILITER AZIJN
  • 2 GROENE PEPERTJES, gesnipperd
  • STUKJE GEMBERWORTEL, in dunne plakjes

Neem de dooiers uit de eieren en wrijf ze door een zeef. Roer de citroensap en -rasp erdoor en zout en peper naar smaak en klop langzaam de olijfolie erdoor. Hak de eiwitten heel fijn en voeg ze toe. Deze saus is lekker bij koude kip maar ook als dressing.

Doe alle ingrediënten in een pan en breng het geheel aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes koken, doe er een beetje water bij als het te droog wordt. Laat de relish afkoelen. Lekker bij witte rijst.

Relish lijkt erg op chutney maar is korter gekookt. Daarom is chutney vaak zachter en zijn de suikers soms licht gecaramelliseerd.

Chutney komt van het Indiase woord "chatni", hetgeen "sterk gekruid" betekent. Doorgaans wordt het gemaakt van stukjes fruit, suiker, azijn en pepers en/of andere specerijen. Chutney is lekker bij oosters eten maar ook bij kaas (in plaats van mosterd).
Vanuit deze definitie zou korianderchutney helemaal geen chutney moeten heten, het bevat geen suiker en is niet gekookt, maar ja, het heet hier nu eenmaal zo.

Salsa heeft waarschijnlijk een Azteek-Indiaanse achtergrond en de belangrijkste ingrediënten zijn tomaten en pepers. Salsa betekent "saus". Salsa wordt kort gekookt en is niet zoet of gecaramelliseerd.